Effenaar biedt podium aan onderzoek 3d-scans

Half miljoen euro voor Effenaar Smart Venue-project Chronosphere

De 360-gradenfilmstudio Volumetric Studio.

Behalve een poppodium is De Effenaar in Eindhoven onder de noemer ‘smart venue’ sinds een jaar of twee ook de testlocatie voor augmented en virtual reality. Het hieraan gelieerde project Chronosphere ontvangt nu ruim 500.000 euro voor onderzoek naar het zo levensecht mogelijk maken van 3d-scans van personen en het functioneren van deze scans in de realiteit.

Basis van de 3d-ontwikkeling vormt de 360-gradenfilmstudio Volumetric Studio, een samenwerking tussen de Effenaar, het Eindhovense 4DR Studios en het Franse 4Dviews. In deze studio, waarin tientallen camera’s, zijn objecten en personen simultaan en tot in de kleinste details te filmen. De opnames worden vervolgens omgezet in een volledig bewegend en digitaal 3d-beeld, dat nauwelijks van echt is te onderscheiden.

De Volumetric Studio, de eerste van Nederland en de tiende in de wereld, is daarmee een speeltuin voor creatieve contentmakers, onderzoeksinstellingen en technologiebedrijven om de mogelijkheden van 3d-scans te onderzoeken.

Stimulering

"Hoewel overleden, maakt zangeres Whitney Houston in maart van dit jaar haar opwachting in de AFAS Live in Amsterdam"

Het project krijgt financiële steun van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Clicknl (stimuleringsfonds voor de creatieve industrie), het stimuleringsfonds van de Metropool Regio Eindhoven en 4DR Studios, de eigenaar van de Volumetric Video-studio. Ook organisaties als Dutch Rose Media, 360 Verbeelding, Studio Wildvreemd, BUAS, Natlab, TU/e en SintLucas dragen bij aan het onderzoek.

Dat de Effenaar zijn deuren opent voor 3d-ontwikkelingen en een aantal artiesten (onder wie Chagall en de Belgische band Clouseau) zijn medewerking verleent aan genoemde studio, is niet raar. Immers, ook de muziekindustrie lijkt haar toekomst te zoeken in nieuwe technologieën, zoals de hologram (waarbij verschillende lichtgolven vanaf verschillende plekken tegelijk samenkomen). Zo stond Maria Callas, een sopraan die meer dan veertig jaar geleden het leven liet, ruim een jaar geleden opeens op een podium in Brussel en maakt zangeres Whitney Houston, hoewel overleden, in maart van dit jaar haar opwachting in de AFAS Live in Amsterdam.

Jos Feijen, directeur Effenaar Smart Venue, zegt het zo: ‘Het Chronosphere-programma past in de ambitie van de Effenaar om (pop)cultuur en technologie met elkaar te verbinden en artiesten en publiek nieuwe toepassingen te laten ervaren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-14T11:42:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.