Ademtechnologie in 3D

Kengo Kuma

Het bureau van de Japanse architect Kengo Kuma en de Franse 3D-specialist Dassault Systèmes hebben een sculptuur van origami ontworpen: Breath/ng. Het gaat feitelijk om een gigantisch luchtfilter, dat schadelijke stoffen uit de lucht haalt. De ontwerpers beweren dat de sculptuur de uitstoot van negentigduizend auto’s per jaar kan absorberen.

Youtube, zoekwoorden Dassault, design, Milan). Thema was: 'design for live'. In dit kader wilden het architectenbureau van Kuma en Dassault Systèmes met hun Breath/ng een bijdrage leveren aan de strijd tegen luchtvervuiling.

Het luchtfilter bestaat uit 175 vierkante meter van een speciale, met de hand gevouwen stof. Dit materiaal, geleverd door de Italiaanse startup Anemotech, zuivert de lucht door schadelijke moleculen te absorberen.

Naast dat Breath/ng een nuttig instrument is, hebben de makers ook bewust gekozen voor een opvallend design. Het idee achter het verpakken van een filter als kunstwerk is dat het dan aantrekkelijker wordt om het apparaat in een gebouw neer te zetten. In dit sculptuur komen (3D-)technologie, duurzaamheid en design op fraaie wijze samen.

Volgens de Japanse architect Kuma is het bovendien een voorbeeld van de 'architectuur van de toekomst waarbij er veel meer aandacht is voor zachte materialen.' Het voorhanden zijn van 3D- en simulatietools, zoals Dassault Systèmes die levert, maken 'zachte' geometrische constructies mogelijk; iets wat tot voor kort lastig was, aldus Kuma.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 05/2018.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-21T10:02:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.