Nederland proeftuin voor luchttaxi’s en drones

Zijn onbemande vliegtoestellen veilig in een stedelijke omgeving?

drone in haven

In Amsterdam, Enschede en Rotterdam vinden volgend jaar tests plaats met vliegende taxi’s voor personenvervoer en drones voor ondersteuning van hulpdiensten. De tests zijn onderdeel van Amu-led, een Europees initiatief om aan te tonen dat drones veilig in een stedelijke omgeving kunnen vliegen.

Volgens de deelnemers in Amu-led worden luchttaxi’s en drones in de toekomst volop ingezet voor transport van personen, vracht of ter ondersteuning in noodsituaties. Dergelijke stedelijke luchtmobiliteit zou steden duurzamer en slimmer kunnen maken, aldus het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Deze organisatie is betrokken bij het initiatief en de tests.

De voorbereidingen van de praktijktests zijn tijdrovend. Er moet nog veel worden geregeld om personen en vracht uiteindelijk zonder meevliegende piloot te vervoeren aan de hand van U-space. U-space is een grotendeels geautomatiseerde luchtverkeersleiding voor drones. Volgens Henk Hesselink, senior r&d-manager bij NLR en technical manager van het Europese project, zijn in China al toeristische rondvluchten in drones die men vanaf de grond bestuurt.

Vluchten en scenario's

Het is de bedoeling dat bij de tests meer dan honderd vlieguren worden gemaakt. Tijdens de tests combineren diverse soorten drones verschillende vluchten, scenario’s en toepassingen. Het gaat bijvoorbeeld om luchttaxi-vluchten, vrachtvervoer, levering van medische apparatuur, inspectie van infrastructuur, politietoezicht en ondersteuning van hulpdiensten. Nieuwe technologie, zoals 5G en kunstmatige intelligentie, komt ook aan bod.

De informatie die tijdens de vluchten wordt verzameld, deelt Amu-led met regelgevende instanties, zoals het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (Easa). Uiteindelijk vormt dit een van de bronnen voor wet- en regelgeving voor de inzet van onbemande systemen bij stedelijke luchtmobiliteit.

Grootste demonstratie ooit

Behalve in Rotterdam, Amsterdam en Enschede organiseert Amu-led volgend jaar ook tests in Santiago de Compostela (Spanje) en Cranfield (Engeland). De organisatie noemt het initiatief een van ‘s werelds grootste demonstraties van de toepassing van drones voor stedelijke mobiliteit ooit.

Bij het initiatief Amu-led zijn zeventien organisaties uit Europa en de Verenigde Staten betrokken, waaronder gemeente Amsterdam, het NLR, adviesbureau Airhub uit Rotterdam en dronetestcenter Space53 uit Enschede. Airbus en Boeing doen ook mee. Amu-led staat voor Air Mobility Urban - Large Experimental Demonstrations. Het is een project in het kader van het innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T17:09:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.