Obstakel op busroute? Pak de Xbox-controller erbij

De dagen dat een buschauffeur een ruk aan het stuur geeft om uit te wijken voor een obstakel lijken geteld. In de lopende experimenten met autonoom-rijdende shuttlebusjes - zonder stuur - grijpt de steward gewoon naar zijn Xbox-controller.

De toekomst van het openbaar vervoer is chauffeurloos. Er rijden al zelfrijdende busjes op afgesloten tracés en sinds deze week zelfs op de openbare weg. Die primeur is aan gemeente Helmond, als onderdeel van het Europese pilotproject Fabulos.

Voor wie verwacht dat de Helmondse shuttlebus zich als een Olympisch kunstschaatser sierlijk tussen de andere verkeersdeelnemers door laveert, helaas. We zijn nog niet zo ver. De shuttle rijdt langzaam en met horten en stoten.

Ingrijpen

Opmerkelijk is dat het chauffeurloze gevaarte nog geen meter van zijn geprogrammeerde route kan afwijken. Een obstakel op de weg en het voertuig staat stil. Waarna de altijd meerijdende veiligheidssteward ingrijpt.

De steward kan de navigatiesoftware alleen handmatig omzeilen met behulp van een Xbox-controller. Die stelt hem in staat het voertuig te manoeuvreren voorbij de vooraf vastgestelde route. Bijvoorbeeld langs een auto met pech, afgevallen lading of vorstschade aan het wegdek.

Autonomous driving

De shuttle volgt langzaam de instructies die hij via de controller ontvangt. Zodra het obstakel is gepasseerd en het voertuig weer op zijn geprogrammeerde route staat, schakelt het systeem over op autonomous driving.

Best handig, zo’n controller van een gameconsole. Wie weet zijn er nog veel meer autonome systemen die op die manier toch bestuurbaar zijn door de mens. Want hoewel robots slim zijn, kan het geen kwaad om af en toe te kunnen ingrijpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus de buschauffeur heet nu steward?

nee: de conducteur mag nu ook sturen...

@oudlid ... of gaan de stewardessen van nu straks vliegtuigen besturen met een x-box controller?

PaVaKe,
Gezien een groeiend digitaal optimisme ervan uitgaat dat de inzet van techologie dit soort 'job rotation' mogelijk maakt zouden stewardessen inderdaad een vliegtuig kunnen besturen, piloten zijn tenslotte overbetaalde buschauffeurs;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-12T10:32:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.