Ai slecht drempels bieb Rotterdam voor slechtzienden

Dit artikel delen:

Theo Kemperman van Bibliotheek Rotterdam test de OrCam uit en laat een boek uit de bibliotheek voorlezen.

Bibliotheek Rotterdam heeft de MyEye van OrCam Technologies toegevoegd aan haar assortiment voor blinden en slechtzienden. Met deze wearable worden gedrukte en digitale teksten voorgelezen met hulp van kunstmatige intelligentie (ai: artificiële intelligentie).

Theo Kemperman, directeur van de Bibliotheek Rotterdam, ontving afgelopen vrijdag de wearable uit handen van Michel Vloet van OrCam Technologies. De uitreiking van de MyEye aan de bibliotheek is onderdeel van het Europese Toegankelijkheidsproject van de it-leverancier. Het Communicatiemuseum in Berlijn was de eerste locatie die de wearable ontving. De volgende stap is om ook musea en supermarkten bij dit project te gaan betrekken. Betrokken partners in Rotterdam zijn de Bibliotheek Rotterdam, Koninklijke Visio en Rotterdam Partners.

De OrCam MyEye is ontworpen voor blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie of leesproblemen. Het is een draadloze, lichtgewichte wearable ter grootte van een vinger die je met een magneetje op een brilmontuur klikt. Het apparaat kan met behulp van ai gedrukte en digitale tekst realtime voorlezen. Kranten, boeken, computer- en smartphoneschermen, restaurantmenu's, en dergelijke worden direct toegankelijk. Daarnaast kan het product gezichten, consumentenproducten, kleuren en bankbiljetten herkennen.

OrCam Technologies

OrCam Technologies is specialist op het gebied van ai-wearables voor blinden en slechtzienden. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door de medeoprichters van Mobileye. Deze Israëlische onderneming is bekend van het systeem om autobotsingen te vermijden. Geïnspireerd door deze ontwikkeling, maakt OrCam gebruik van ai-echnologie om meer onafhankelijkheid te kunnen bieden aan blinden en slechtzienden. Lionel Messi, de wereldberoemde voetballer, is sinds september 2020 de wereldwijde ambassadeur van OrCam. Maaike Bennink, slechtziende slalom skiester, is OrCam ambassadeur in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-12T15:59:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.