CS-PDMS versterkt patiëntenzorg in ZGT

Dit artikel delen:

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft sinds kort met het patiënt data management systeem (PDMS) van ChipSoft een compleet beeld van de patiënt op de intensive care (ic). De software legt automatisch zeer nauwkeurig de vitale gegevens van patiënten op de afdeling vast en maakt deze inzichtelijk voor de zorgverleners.

'Het ziekenhuis is een ChipSoft-huis en daarom hebben we heel bewust gekozen voor het PDMS. Naast goede patiëntzorg, hebben we nu ook op de ic complete digitale verslaglegging. Het systeem is hierdoor een versterking van de patiëntzorg', aldus Harrie Verheij, zorgmanager intensive care.
Om een ic-patiënt te behandelen heeft de zorgverlener veel gegevens nodig. Al deze gegevens zijn voor de behandelaar verzameld in het systeem, zodat het op ieder moment eenvoudig toegankelijk is. De arts en verpleegkundige vinden hier onder meer automatische data acquisitie van bloeddrukmeters, infuuspompen, beademings-, dialyse- en koelapparatuur. Ook hebben ze toegang tot alle verpleegkundige en medische registraties uit de dossiers van het ziekenhuis.

'Het PDMS is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier, waardoor gegevens eenvoudig toegankelijk zijn. Ook andere afdelingen hebben de beschikbaarheid over de noodzakelijke gegevens', aldus Verheij. 'Het beoordelen van meetgegevens is eveneens vereenvoudigd; voorheen moesten we bijvoorbeeld aan het einde van de dag zelf de vochtbalans berekenen. Nu wordt de vochtbalans continu nauwkeurig bijgehouden.'

Overzichtelijk verloop score

Het scherm toont gegevens van vitale waarden, scores, medicatie, vocht en vochtbalans.

De scorelijsten van de patiënt, zoals de pijn-, delier- en decubitusscore, worden digitaal bijgehouden. 'Het digitaal vastleggen heeft als grootste voordeel dat we de scores op lange termijn beter kunnen volgen. Voorheen legden we de punten vast middels observatie en verslaglegging. Nu leggen we scores objectief vast door ze te meten volgens een standaard. We hebben hierdoor een overzichtelijker beeld van het verloop', vertelt Verheij. Daarnaast worden uit de patiëntdata automatisch de bijhorende scores berekend voor de aanlevering aan stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).

Naast scorelijsten is ook het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) geïntegreerd binnen het PDMS. De arts heeft hierdoor niet alleen snel toegang tot het volledige medicatieprofiel van de patiënt, hij kan ook direct medicatie voorschrijven. De gegevens van een infusie zijn ook zichtbaar in de toedieningsregistratie- en medicatielijst. Verheij legt uit waarom juist het EVS van ChipSoft voor ZGT een logische keuze was: 'Doordat we gebruik maken van het EVS in combinatie met het PDMS, zijn kwetsbare koppelingen overbodig. Het is een volledig geïntegreerd onderdeel.'

'We hebben in het systeem inzichtelijk wie een bepaalde medicatieopdracht voorschrijft, goedkeurt en uitvoert', aldus Verheij. 'Via een totaaloverzicht is voor de afdeling bovendien beter dan voorheen te traceren wie wat heeft uitgevoerd. De patiënt ervaart hier de voordelen van, doordat de verslaglegging completer is. Er zit een beveiliging in het systeem, waardoor we het een 'intelligent systeem' noemen. Dit treedt bijvoorbeeld in werking bij het voorschrijven van hoog risico medicatie, wat vaak voorkomt op de ic. Bij zo'n medicatieopdracht controleert het EVS of de dosering van de medicatie past bij het gewicht van de patiënt, zodat er geen toxische waarden ontstaan. Het systeem alarmeert wanneer het wel zo is. Met deze extra bewaking kunnen we extra zorgvuldig en veilig werken.'

Wanneer de ic-patiënt wordt overgeplaatst naar een andere afdeling, maakt ZGT gebruik van de gestructureerde digitale overdracht. Verheij: 'De overdracht van patiëntgegevens is zeer volledig. Mede door de integratie met het verpleegkundig en medisch dossier is het volledige verloop van de behandeling snel inzichtelijk voor de volgende behandelaar. Iedere behandelaar heeft direct de beschikking over duidelijke en nauwkeurige gegevens die inzicht geven in de situatie van de patiënt.'

Optimaal behandelen

Het PDMS is beschikbaar om op diverse afdelingen van een zorginstelling de gegevens van alle mogelijke apparatuur te integreren in het zorginformatiesysteem. Zo stelt de software op de ic van ZGT de arts en verpleegkundige in staat om de patiënt optimaal te monitoren en te behandelen met behulp van onder meer nauwkeurige metingen, overzichtelijke scores en het geïntegreerde elektronisch voorschrijfsysteem. Hiermee is de patiënt ervan verzekerd dat zijn zorgverleners keuzes maken op basis van de complete informatie uit het systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-20T11:57:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.