Mobiel Watis is spil in uniek waterschapsproject

Het is voor het eerst dat een waterschap hun hele gebied opnieuw inmeet met een mobiel registratiesysteem. Waterschap Aa en Maas heeft nu een volledig actueel databestand van het watersysteem in hun gebied. De afgelopen twee en half jaar hebben ingenieursbureau Breijn (Heijmans) en Van Steenis Geodesie hier hard aan gewerkt. Het product Mobiel Watis werd gebruikt voor het digitaal registreren van de metingen.

De waterlopen en kunstwerken in het beheergebied van het waterschap Aa en Maas zijn ingewonnen met gps, tachymeter, waterpasinstrument en single-beam. In het veld werd de landmeetkundige apparatuur gekoppeld aan een tablet-pc met daarop Mobiel Watis. Op deze wijze werden ter plekke de gegevens digitaal geometrisch en administratief in gis-format ingewonnen. Dit leidde tot een verbeterd werkproces die betrouwbare data opleverde. Op kantoor vond nog controle plaats voordat de aangeleverde gegevens in de centrale Iris-database werden ingelezen.

Onlangs werd officieel de laatste meting verricht. Het team, van zo’n  twaalf medewerkers, heeft 2700 kilometer waterlopen en de bijbehorende ‘kunstwerken’ (zestienduizend) in kaart gebracht voor het actueel beheerregister. Dit register vormt de set basisgegevens voor alle projecten die het waterschap uitvoert. De zogenoemde kunstwerken die zijn geregistreerd, zijn bijvoorbeeld stuwen, gemalen, duikers en bruggen. Naast het object zelf is ook informatie vastgelegd die relevant is voor het onderhoud.

Nu het project is afgerond, kan het waterschap Aa en Maas terugkijken op een uniek project. De organisatie heeft overigens nu ook de meest actuele waterschapsbeheerdata van Nederland. Susan Veltman, projectleider bij het waterschap, is ‘heel blij’ met de gegevensinventarisatie. 'Het mooie is dat de nieuwe data al meteen gebruikt wordt voor nieuwe projecten, analyses en de legger.'

Pieter van Dueren den Hollander, projectmanager van Breijn & Van Steenis, kijkt met trots terug op het project. 'Het is een hele unieke ervaring geweest. Het omvatte niet alleen het meten op zich, maar had ook een koppeling met gis-inventarisatie. Door Mobiel Watis hebben we de betrouwbaarheid van de data, ondanks de grote hoeveelheden, kunnen behouden. Zo zijn we tot een goed beheerregister gekomen, waarmee het waterschap haar belangrijke taken voor de inwoners van Aa en Maas goed kan uitvoeren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Puik werk van Breijn en Van Steenis!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-12T10:40:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.