ITON ondersteunt De Woonplaats met FlexPod

De storageomgeving van De Woonplaats, een woningcorporatie in Enschede, voldeed niet meer aan de eisen. Het voorstel waarmee Iton kwam naar aanleiding van de aanbesteding was doorslaggevend: FlexPod. Voordelen voor De Woonplaats zijn onder meer veilige opslag en optimale bereikbaarheid. Iton was verantwoordelijk voor de levering en implementatie van de oplossing. Daarbij speelde de it-afdeling van De Woonplaats ook een heel grote rol.

De Woonplaats is een woningcorporatie; een vastgoedonderneming met een maatschappelijke doelstelling. Het woningaanbod bestaat uit ruim zeventienduizend woningen, waarvan de meeste in Enschede en in de Achterhoek. Bij De Woonplaats werken ruim 250 mensen. Naast het verhuren en beheren van huurwoningen verkoopt De Woonplaats woningen; zowel nieuwbouw als bestaand bezit. Bij alle activiteiten streeft de organisatie naar een zo hoog mogelijk rendement. De opbrengsten worden gebruikt om te investeren in de maatschappij.

De uitdaging

Bij De Woonplaats wordt iedere vijf jaar de volledige infrastructuur herzien en waar nodig vervangen om de continuïteit te waarborgen. Vanwege kostenbesparingen werd deze periode verlengd naar zes jaar. Een tusseninvestering was hierbij wel noodzakelijk. 'Je hebt immers te maken met slijtage en nieuwe productontwikkelingen', zegt Joop Schoppers, teamleider ict bij De Woonplaats. 'Wij gaan ervan uit dat de aanwezige storage-oplossing betrouwbaar en schaalbaar is. Zodra de schaalbaarheid niet meer gegarandeerd kan worden, moet worden gekeken naar een andere oplossing. Dat is wat er in dit geval ook gebeurde. Bij de laatste controle bleek een aantal van de storage-schijven ‘end-of-life’.' 

De data die op deze schijven staat opgeslagen omvat informatie over huizen, zoals huurprijzen, klantcontactgegevens, bouwtekeningen, onderhoud, et cetera. Daarnaast zijn de klantgegevens erg belangrijk. Deze informatiebronnen moeten altijd te koppelen te zijn. De overige data bevat gegevens over nieuwbouw, onderhoud van vastgoed en de basis- en personeelsadministratie van De Woonplaats.

Deze data dient te allen tijde op te vragen te zijn door bijvoorbeeld de provincie, de gemeente of het management van De Woonplaats en daarom altijd beschikbaar te zijn. Om de bereikbaarheid en de betrouwbaarheid van deze data te blijven garanderen, moesten maatregelen genomen worden, met name om de klant blijvend goede diensten te kunnen leveren. 

'De Woonplaats heeft een goed imago en dat moeten we uiteraard ook zo zien te houden', voegt Schoppers toe. 'De betrouwbaarheid van onze informatiesystemen dient uiteraard niet alleen tijdens controles in orde te zijn, ook bij noodsituaties, zoals brand in een van onze flats. Alle communicatiesystemen zijn immers onder andere afhankelijk van onze it-infrastructuur. Bovendien moeten wij ervoor zorgen dat de klantgegevens altijd met zorg worden behandeld. Denk daarbij aan privacygevoelige informatie die nooit op straat mag komen te liggen. Gelukkig ziet het management de noodzaak in van een goed risicomanagement, waardoor wij als it-afdeling in goed overleg de juiste oplossingen hiervoor kunnen aanschaffen. De continuïteit en betrouwbaarheid van onze infrastructuur zorgt er mede voor dat wij ons imago op een uitstekend peil kunnen houden.

FlexPod van Netapp en Cisco

Bij De Woonplaats draait de bedrijfsvoering om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanuit die gedachte werd een aanbesteding uitgezet. De oplossing moest duurzaam en betrouwbaar zijn met een goede prijs/kwaliteitverhouding. 

De Woonplaats had al Netapp-systemen, dus de kennis van het product was al in huis. Deze systemen werden destijds geleverd door Iton. Deze samenwerking en de geleverde oplossingen waren goed en vertrouwd. ITON wordt gezien als een soort verlengstuk van de it-afdeling. De implementatie van alle it-oplossingen wordt zoveel mogelijk zelf uitgevoerd, maar Iton speelt een belangrijke, ondersteunende rol. 

'Uiteraard keken wij bij deze aanbesteding ook kritisch naar het aanbod van Iton', zegt Schoppers. 'Het feit dat zij ons altijd goed van dienst zijn geweest, rekening houden met onze duurzame en maatschappelijk verantwoorde doelstellingen én uit dezelfde regio komen, speelde een grote rol in de keuze.'

Het voorstel waarmee Iton kwam, was doorslaggevend. Zij boden de oplossing die het beste bij De Woonplaats past: FlexPod. FlexPod is een gevalideerde oplossing van Cisco en Netapp die networking, computing en storage in een gedeelde it-infrastructuur combineert. De oplossing ondersteunt meerdere applicaties en workloads om klanten van channelpartners te helpen sneller en eenvoudiger over te gaan op de cloud en hen een passende en allesomvattende oplossing te bieden. 

'Bovendien levert Netapp een goede service. Zo kwam ik eens ’s morgens vroeg op kantoor en trof daar een koerier aan die een schijf kwam leveren namens Netapp. Er bleek die nacht een schijf defect te zijn gegaan. Uiteraard hadden we daar wel melding van gekregen, maar als je slaapt, heb je dat niet in de gaten', lacht Schoppers. 'Bij Netapp was die melding ook binnengekomen en zij hebben direct een vervangende schijf opgestuurd. Dat is de service die wij gewend zijn van Netapp. Wat mij betreft is Netapp het beste jongetje van de klas als het gaat om storage.'

Veilige opslag en optimale bereikbaarheid

Iton was verantwoordelijk voor de levering en implementatie van de oplossing. Daarbij speelde de it-afdeling van De Woonplaats ook een grote rol. Door de eenvoud van de oplossing konden de it’ers zelf het grootste gedeelte van de implementatie op zich nemen, met ondersteuning van Iton. Netapp controleert of het ontwerp van de oplossing goed bij de klant en diens situatie past. Verder verloopt de dienstverlening alleen via partners, in dit geval Iton. 

De servers van De Woonplaats zijn ondergebracht bij Equinix, het oude gebouw van de Nederlandse Bank. Daar zijn uiteindelijk drie kasten geplaatst, een vermindering vergeleken met de oude situatie, wat aanzienlijk rackspace scheelde. Dit kwam door de keuze van bladeservers. Bij Equinix bevindt zich de productieomgeving. Deze omgeving is via glasvezel gekoppeld aan alle kantoren en werkomgevingen van De Woonplaats, zoals woonwinkels, huismeesterkantoren, sociale en multifunctionele accommodaties en het hoofdkantoor in Enschede. In het hoofdkantoor bevindt zich de uitwijklocatie van de storage-omgeving. Bij deze uitwijklocatie is de gehele infrastructuur ondergebracht. De redundante verbinding vanuit Equinix loopt via dark fibre waar een 10GB ring tussen geplaatst is. Alle medewerkers loggen op de diverse locaties op dezelfde manier in.

Het management van De Woonplaats was nogal sceptisch over cloud. 'Dit had met name te maken met veiligheid', legt Schoppers uit. 'Maar bij it zijn wij ervan overtuigd dat dit de toekomst is. De uitwijk zal in de toekomst niet meer in fysieke vorm terugkeren.' 

De Woonplaats liet een onderzoek uitvoeren naar de beste oplossing voor de nieuwe structurele inrichting van de uitwijklocatie. De nieuwe inrichting zoals deze werd gepresenteerd, behoefte wel een nieuwe backup-omgeving. Iton werd ingeschakeld om advies te geven op dit vlak. Op de uitwijklocatie wordt een Netapp-systeem geïnstalleerd met Snapshot-technologie. Voorheen werd de backup op tape opgeslagen. Nu gaat dat via Snapvault. De data wordt gededupliceerd. Er wordt een aparte verbinding gemaakt met de uitwijk, los van Equinix. Op deze manier kan de data worden ontsloten via de cloud en is de restore-tijd bij calamiteiten kort. 'Toen we nog tape gebruikten, duurde het herstel van data dagen. In de nieuwe situatie zijn tijdens calamiteiten zowel wijzelf als de data altijd bereikbaar en kan de data binnen korte tijd hersteld worden. De Woonplaats kan op deze manier weer jaren veilig vooruit', besluit Schoppers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-18T10:01:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.