Computable IT Award 1999 naar Meinders Euro Service

Gestrande chauffeurs adequater geholpen

Meinders Euro Service uit Holten heeft de Computable IT Award 1999 in de wacht gesleept. Het MKB-bedrijf, dat door heel Europa telefonisch 'pech onderweg' afhandelt voor professionele vervoerders, kreeg de prijs voor het slim automatiseren van haar organisatie. De prijs is tijdens de finale-avond op donderdag 28 februari uitgereikt door venture capitalist Toon den Heijer.

Kern van het systeem is een bestand met garages en hulpverleners in heel Europa en software waarmee pech en de afhandeling permanent gemonitord wordt. Ook financiële ondersteuning van gestrande chauffeurs is onderdeel van de diensten van Meinders.
De jury heeft zwaar laten meewegen dat het project een goed voorbeeldproject is waarbij de aard van de dienstverlening sterk verandert door de opmars van informatietechnologie. Vroeger werkte Meinders, zelf ooit monteur, met een groep monteurs achter die chauffeurs telefonisch te woord stonden. Met het nieuwe systeem is veel technische kennis in de computer opgenomen en worden de medewerkers van Meinders op hun taalkennis en servicegerichtheid geworven en niet langer op hun technische kennis.

Internet

Jury-voorzitter prof. Th. Mulder: "Naast deze verschuiving heeft Meinders er tevens voor gezorgd dat bedrijven van wie de vrachtwagen met pech langs de weg staan, via Internet zelf kunnen na gaan hoe de afhandeling verloopt." Een goed voorbeeld hoe Internet de dienstverlening kan verbeteren.
Bij Meinders Euro Service werken dertig mensen. Met het nieuwe systeem is het aantal klachten dat afgehandeld kon worden het afgelopen jaar verdubbeld. Deze week maakte bandenfabrikant Michelin bekent voor melding van bandenproblemen in Europa via Meinders heeft gekozen. Dit betekent dat het aantal meldingen het komende jaar meer dan verdubbeld tot bijna 80.000.
Mulder: "En passant, krijgt Meinders een perfect beeld van de storingsgevoeligheid van vrachtwagens, koelinstallaties en laadkleppen. Dit beeld is gedetailleerder dan wat veel fabrikanten zelf weten. Hiermee legt hij een zeer waardevolle bron met gegevens aan, waar hij in de toekomst nieuwe diensten om heen zou kunnen bouwen."
Computable IT Award, een beeld en een uitgaansarrangement voor het projectteam werd overhandigd door Toon den Heijer, directeur van de IT-tak van Gilde Investment. Als venture capitalist gaf hij aan dat een project als dat van Meinders laat zien dat ondernemerschap en het handig gebruik maken van IT hand in hand zou moeten gaan. Hij constateerde tot zijn genoegen dat de laatste maanden weer veel Nederlandse jonge IT-bedrijven zich bij hem melden voor financiële ondersteuning. "Vorig jaar was dat wel anders. Toen moesten we naar het buitenland om investeringen te kunnen plegen. Het is goed dat dit weer omslaat, want het is toch leuker om hier om de hoek te investeren dan in de Verenigde Staten."

NS en Fruitmasters

De andere finalisten waren de Nederlandse Spoorwegen en fruitveiling Fruitmasters. De Nederlandse Spoorwegen werd door de jury geprezen voor het project Railpocket. Conducteur leveren hierbij informatie over de staat van de trein, agressiviteit, vertragingen en andere zaken via een palmtop computer aan voor de NS-managers. Omgekeerd 'laden' de conducteurs hun computer op het perron met de allerlaatste gegevens.
Fruitmasters heeft zijn interne bedrijfsprocessen met behulp van informatietechnologie drastisch gewijzigd en gemoderniseerd. Alle stappen van de fruitteler tot en met aflevering bij de winkel worden permanent gemonitord. Het informatiesysteem dat hier aan ten grondslag ligt moet de kwaliteit van het fruit beter garanderen. Bovendien kan flexibeler ingespeeld worden op veranderingen in het productassortiment dat de veiling krijgt aangeboden.
Een eervolle vermelding, een aparte prijs, ging naar de bedrijven Asia en Aranea die de Hogeschool Holland aan een compleet vernieuwde IT-infrastructuur hielpen voor docenten en studenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-05T00:00:00.000Z Mark Plekker