Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Nieuw open source-serverpark voor Gemeente Assen

16 juli 2008 - 08:479 minuten leestijdAchtergrondOverheidKMC SolutionsNovell
Redactie Computable
Redactie Computable

Sinds november 2007 werkt de gemeente Assen als eerste in Europa op een nieuw serverpark voorzien van Novell Open Enterprise Server 2. De hardware waarop de ICT-omgeving van de gemeente draaide was afgeschreven en Netware 6.5 wordt niet verder ontwikkeld, dus moest de gemeente op zoek naar een ander stabiel en flexibel netwerk. Omdat ongeveer 650 mensen tegelijkertijd van het systeem gebruik maken, waren snelheid en schaalbaarheid ook erg belangrijk. Novell Platinum Business Partner KMC Solutions tekende voor het design en de implementatie.

Assen heeft 65.000 inwoners en is de snelst groeiende gemeente van Noord-Nederland en staat garant voor een uitbreiding van circa 650 woningen per jaar. Binnen de gemeente zijn ruim 700 mensen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de stad, degenen die de stad beheren én de mensen die hierover contacten onderhouden met inwoners en andere belanghebbenden. De gemeente werkt samen met organisaties in het onderwijs, op cultureel en sportief gebied. Wat ICT betreft is Assen ambitieus en innovatief. De gemeente neemt deel aan diverse projecten op het gebied van e-overheid.

Uitdaging

De gemeente Assen werkte met een op Novell NetWare 6.5 gebaseerd serverpark dat aan vernieuwing toe was. De hardware was verouderd, mogelijkheden om uit te breiden waren er niet meer en de centrale storage voorziening zat vol en was aan vervanging toe. Ook de snelheid en betrouwbaarheid van het systeem lieten te wensen over. Door de exponentiële groei van data was de gemeente vorig jaar al deels overgestapt op een nieuwe centrale storage oplossing.

De gemeente Assen besloot een aanbesteding uit te zetten op basis waarvan een eerste selectie werd gemaakt. Drie overgebleven leveranciers kregen de mogelijkheid in een presentatie duidelijk te maken wat – volgens hen – de beste oplossing voor gemeente Assen zou zijn met een migratiepad dat zo min mogelijk verstoring van de dagelijkse werkzaamheden zou veroorzaken en de bestaande functionaliteit van de oude omgeving zou waarborgen. Het streven was om aan het eind van 2007 het complete serverpark te hebben vervangen. Op 4 juli koos de gemeente voor de oplossing die KMC Solutions presenteerde. Een oplossing met het, op Linux gebaseerde, gloednieuwe besturingssysteem Novell Open Enterprise Server 2, waarvan de gemeente Assen de eerste gebruiker in Europa is. "Het standpunt van de gemeente Assen is: gebruik Open Source waar dat kan'" aldus Richard van der Weerd, Hoofd Automatisering van de gemeente Assen.

Oplossing

Novell Platinum Business Partner KMC Solutions heeft gemeente Assen geadviseerd over te stappen op nieuwe hardware met een ander, nieuw besturingssysteem: NetWare 6.5 is vervangen door Novell Open Enterprise Server 2 (OES2) in combinatie met SUSE Linux Enterprise Server 10. Van der Weerd: "De switch van NetWare naar Open Enterprise Server 2 is logisch: Novell stopt met NetWare, en OES2 is de opvolger. Omdat onze hardware aan vervanging toe was en het nieuwe besturingssysteem op de markt kwam, hebben wij voor deze oplossing gekozen."

Aanwezige data zijn gemigreerd met zo min mogelijk hinder voor de gebruikersomgeving en OES2 is aan de centrale storage oplossing gekoppeld. De benaming en adressering van de nieuwe cluster-resources zijn op verzoek van de gemeente identiek aan de huidige gebleven.

Alle applicaties op de NetWare servers konden worden gemigreerd naar OES2 servers. Door deze servers onderling te clusteren is de vereiste hoge beschikbaarheid gerealiseerd. Wanneer een server uitvalt, worden zijn taken door een andere server in het cluster overgenomen. Eén of twee oude DOS applicaties – die geen hoge beschikbaarheid vereisen – zijn gemigreerd naar een native NetWare server. De inrichting en functionaliteit van de NetWare omgeving is in de OES2 omgeving zoveel mogelijk gehandhaafd. De gegevens op de verschillende serversystemen zijn door middel van de reeds eerder geïmplementeerde centrale storage oplossing met DataProtector back-up servers veiliggesteld. Cor Hardebil, Systeembeheerder en Projectleider bij gemeente Assen: "We zijn nu helemaal over en natuurlijk moeten er nog wat zaken ingeregeld worden. Eigenlijk is het net als met verhuizen. Het huis is klaar, maar de plinten moeten nog op de muur gezet worden. ZENworks gebruiken we voor werkplekbeheer; deze applicatie is nog niet geheel over (Inventory en Imaging-services) en draait voorlopig op een NetWare 6.5 server. Er wordt hard aan gewerkt bij Novell om dit onderdeel onder OES2-Linux werkend te krijgen."

KMC Solutions heeft voorafgaand aan de werkelijke migratie een inventarisatie met daaraan gekoppeld implementatie- en stappenplan gemaakt. Voordat werd overgegaan tot de definitieve implementatie, heeft een pilot plaatsgevonden. KMC Solutions heeft tijdelijk hardware ter beschikking gesteld waarop de ICT omgeving van de gemeente is nagebouwd. De testomgeving was een reële afspiegeling van de bestaande situatie. Cruciale applicaties, zoals Burgerzaken en het e-mailsysteem zijn hierop geïmplementeerd en vervolgens is de testomgeving gemigreerd. Op deze manier kon het hele traject worden gesimuleerd. Van der Weerd: "We hebben bewust niet alles getest. Wij werken binnen de gemeente met ruim 400 verschillende applicaties. Deze allemaal testen zou te veel tijd vergen. Veel applicaties werken op dezelfde wijze. Door alleen de focus op de uitzonderingen te leggen hebben we veel testtijd kunnen besparen." Hardebil vult aan: "Doordat de clusterresources gelijk zijn gebleven van naam en IP-adres was het niet noodzakelijk om alle applicaties uitvoerig te testen. Dit heeft veel tijd bespaard."

In deze fase zijn alle functionaliteiten van de nieuwe omgeving (die ook in de huidige omgeving zitten) getest. Denk hierbij aan geclusterde FileServices, GroupWise, DNS en DHCP. Omdat de finale release van OES2 later beschikbaar kwam dan verwacht en om vertraging in het traject te voorkomen, heeft de testomgeving op de bèta versie van OES2 gedraaid. De resultaten waren zo goed, dat gemeente Assen besloot over te gaan tot implementatie zodra de finale software in oktober beschikbaar kwam.

Na een kleine aanpassing in het originele design is Gemeente Assen overgegaan op de definitieve implementatie. De nieuwe clusters zijn stapsgewijs in werking gesteld, om de gebruikers zo min mogelijk overlast te bezorgen. De implementatie is verspreid over vijf weekenden. "Dit stap-voor-stap omzetten is heel plezierig", aldus Hardebil. "Je hebt niet te maken met een grote ‘big bang' met alle risico's van dien, maar je implementeert steeds een onderdeel, met de mogelijkheid om bij problemen terug te gaan naar de vorige situatie. In het begin van de week hebben we tijd gereserveerd om eventuele problemen op te lossen en het weekend erna ga je verder met de volgende stap." Van der Weerd vult aan: "Het traject wordt dan prima beheersbaar en overzichtelijk. De kans op fouten beperk je op deze manier tot een minimum. Alles op hetzelfde moment omzetten, gaat vaak niet goed en is niet wenselijk." Gebruikers hebben door de gefaseerde invoering niets gemerkt van wat er achter de schermen plaatsvond.

Tijdens het traject heeft Novell Principal Architect Patrick Mullin vanuit Amerika overgevlogen. Hij heeft het eerste gedeelte van het traject bij de gemeente begeleid. Hardebil: "Dat is het grote voordeel als je de eerste bent, je krijgt extra ondersteuning van Novell. Patrick heeft bijvoorbeeld ruim een week ondersteuning aan dit project gegeven."

Novell Business Partner

KMC Solutions uit Rotterdam bestaat sinds 2004 en is verantwoordelijk voor de implementatie van deze oplossing. KMC is Platinum Partner van Novell en adviseert, implementeert en verleent diensten. Op een hoog niveau, met hoog gecertificeerde medewerkers en partnerships met marktleiders op het gebied van netwerksoftware.

Resultaat

De 700 werknemers van de gemeente Assen werken nu als één van de eersten in Europa met het nieuwe besturingssysteem Novell Open Enterprise Server 2. Deze omgeving is gekoppeld aan de nieuwe centrale storage oplossing, waardoor in de toekomst zonder problemen de groeiende hoeveelheid data opgeslagen kan worden. Door middel van clustering onder OES2 is de vereiste hoge beschikbaarheid een feit. Door deze implementatie beschikt de gemeente weer over een ICT-omgeving die voldoet aan de huidige en toekomstige eisen en wensen. De capaciteit en prestaties van de systemen is duidelijk verbeterd, het serverpark is altijd beschikbaar en de opslagmogelijkheden voor data zijn fors uitgebreid. De hele productie omgeving is over, en de reacties van gebruikers zijn positief.

Hardebil: "Het mailsysteem waarmee we werkten was erg traag. Ik denk dat GroupWise op OES2 wel twee tot drie keer sneller is geworden. Daarnaast valt op dat GroupWise sinds de migratie niet meer is uitgevallen. Kortom alle functies hebben een behoorlijke performanceboost gekregen." Afdelingssecretaresses hebben aangegeven dat de prestaties van GroupWise nu veel beter zijn; zo gaat het openen van meerdere agenda's tegelijkertijd nu veel sneller. Ook echt grote bestanden, zoals AutoCAD-tekeningen, zijn in de nieuwe omgeving veel sneller beschikbaar dan voorheen.

Van der Weerd en Hardebil zijn niet alleen enthousiast over de geïmplementeerde oplossing: "De samenwerking met KMC Solutions en Novell was perfect. We hebben op een plezierige manier samengewerkt. Iedereen was betrokken en enthousiast. In onze optiek is dat essentieel voor het slagen van zo'n groot project. We wilden een nieuwe ICT-omgeving voor het einde van het jaar, en dat is door de inspanningen van alle partijen en ondanks het later dan voorzien beschikbaar komen van OES2 toch gelukt!"

In het kort

Wie:
Gemeente Assen

Branche:
Overheid

Oplossing:
Novell Open Enterprise Server 2

Resultaat:
– Hoge beschikbaarheid serversysteem
– Stabiliteit en flexibiliteit
– GroupWise werkt 2 tot 3 keer sneller

Citaten:
Richard van der Weerd, hoofd Automatisering gemeente Assen: "De switch van NetWare naar Open Enterprise Server 2 is logisch: Novell stopt met NetWare, en OES2 is de opvolger. Omdat onze hardware aan vervanging toe was en het nieuwe besturingssysteem op de markt kwam, hebben wij voor deze oplossing gekozen."

Cor Hardebil, Systeembeheerder en Projectleider gemeente Assen"Het mailsysteem waarmee we werkten was erg traag. Ik denk dat GroupWise op OES2 wel twee tot drie keer sneller is geworden. Daarnaast valt op dat GroupWise sinds de migratie niet meer is uitgevallen. Kortom alle functies hebben een behoorlijke performanceboost gekregen."

"De samenwerking met KMC Solutions en Novell was perfect. We hebben op een plezierige manier samengewerkt. Iedereen was betrokken en enthousiast. In onze optiek is dat essentieel voor het slagen van zo'n groot project. We wilden een nieuwe ICT-omgeving voor het einde van het jaar, en dat is door de inspanningen van alle partijen en ondanks het later dan voorzien beschikbaar komen van OES2 toch gelukt!"

Meer over

Novell-productenOpensource

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Cybercrime Trendrapport 2024

    Een uitgebreide paper over de nieuwste bedreigingen en ruim 50 best-practices in beveiliging.

    Meer lezen

    Saba, eiland, Caribisch
    ActueelCarrière

    Kort: Postcodes voor Caribisch Nederland, LAI uit Schiedam beste HPE-opleider, Gates fakkelt Musk af

    ActueelOverheid

    Dictu sluit applicatiecontract met CGI, IBM, Sogeti, Sopra Steria, TCS en Circle8

    DDoS-aanval
    ActueelOverheid

    Kort: Stijging symbolische cyberaanvallen, nieuwe ceo GTIA, cijfers Wolters Kluwer

    ActueelOverheid

    Ministerie BZK negeert advies AcICT over stilleggen Digipoort

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe regels stroomcapaciteit niet zinvol voor datacenters

    4 reacties op “Nieuw open source-serverpark voor Gemeente Assen”

    1. Klaas Vaak schreef:
      26 juni 2009 om 05:49

      Novell OES ppen source noemen is gedurfd, maar deels waar. Er zit inderdaad Suse onder de motorkap, maar grote delen zoals eDir, Groupwise en NSS zijn nog zeker closed source.

      Succes in elk geval. OES is bij lange na niet zo stabiel als het oude Netware.

      P.S. En dat Groupwise sneller wordt: draait het op dezelfde hardware, of is die ook vernieuwd?

      Login om te reageren
    2. Eelko schreef:
      4 augustus 2009 om 11:05

      Mooi artikel – ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat dit nu allemaal gekost heeft.
      Lijkt me praktisch wanneer je wilt gaan vergelijken.

      Login om te reageren
    3. Edwin Muntinga schreef:
      6 augustus 2009 om 11:14

      Goed om te horen dat het project is geslaagd.
      Mijn complimenten!

      Login om te reageren
    4. pascal schreef:
      8 september 2010 om 18:44

      Begrijp ik nu dat het hier vooral om servers gaat ?
      Mag ik concluderen dat de desktop gewoon op Windows is en blijft gebaseerd ?

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs