Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Nobel helpt XS4ALL aan Microsoft Hyper-V

Virtualisatie is meer dan consolidatie van hardware

Wanneer wordt virtualisatie interessant? Als de energierekening van een serverpark 100.000 euro per maand bedraagt? ‘Zeker,’ aldus Joey Hofstede van XS4all,’maar virtualisatie is veel meer dan consolidatie van hardware.’ In dit artikel vertelt Joey welke voordelen Microsoft Hyper-V heeft opgeleverd.

XS4all is dochter van KPN en één de grote internet service providers van Nederland, host van duizenden websites. Joey Hofstede is hoofd van de Windows ict-afdeling van XS4all. Een systeembeheerder/ict-manager, die weet waar hij over praat; zijn taalgebruik is doorspekt van het jargon en hij gaat zeker niet over één nacht ijs.

‘Onze klant staat voorop. Altijd. De webomgeving die wij hem bieden moet 100 procent stabiel en betrouwbaar zijn. Hij moet daar volledig op kunnen vertrouwen. Als we structureel iets in deze dienstverlening willen veranderen, moet dat een zeer weloverwogen verandering zijn. Virtualisatie is zo’n verandering. Iedereen heeft het er tegenwoordig over. Maar voordat wij bij XS4all met virtualisatie aan de slag gaan, willen we zo’n stap goed kunnen onderbouwen. We zijn isp voor klanten die honderduizenden hits ontvangen op hun webservers. Overhaast handelen brengt risico’s met zich mee, dan kunnen er fouten optreden en dat zullen we altijd vermijden.’

Honderden servers

Sommige websites draaien bij XS4all dedicated op eigen servers, andere draaien gezamenlijk op gedeelde servers. Door middel van virtualisatie zou het aantal servers gereduceerd kunnen worden. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Hofstede: ‘Een van die redenen is een besparing op het energieverbruik. We hebben hier een maandelijkse energierekening van zo'n 100.000 euro. Maar ook besparing op ruimte, klimaatbeheersing en back-upvoorzieningen kunnen een rol spelen. Ik bekijk virtualisatie in een nog breder verband, en laat ook de prestaties van de ict, het efficiënt omgaan met storageruimte, het vereenvoudigen van beheer en de snelheid van het uitrollen van nieuwe diensten meespelen.'

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijke besparingen en andere voordelen liet de ict-afdeling van XS4all eind 2007 een onderzoek uitvoeren door HP Preferred Partner Nobel. ‘Nobel is hoofdleverancier van HP-producten voor zowel XS4all als ons moederbedrijf KPN. Wij hebben Nobel gevraagd ons te helpen met het inzichtelijk maken van de totale performance van onze complete Windows productieomgeving. Vervolgens zijn onze systemen, van klein tot groot, een maand lang gemonitord met performance counters van Power Recon-software. Alle meetresultaten zijn verzameld in een datawarehouse, geanalyseerd en gerapporteerd.

Dat leverde enkele verrassende resultaten op. Zo is heel duidelijk te zien wat er aan totale storageruimte beschikbaar is en wat daarvan netto wordt benut. Hoe met de bandbreedte van het netwerk wordt omgegaan, maar ook hoe groot de totale processorkracht is en hoeveel daarvan effectief wordt gebruikt. Dat bleek amper 10 procent te zijn. Het rapport was zó duidelijk, dat zelfs iemand die geen kennis had van onze omgeving, zijn conclusies kon trekken. Ook liet het rapport geen ruimte voor discussies, die je anders altijd hebt. Voor ons was dit een duidelijk JA voor virtualisatie. Met het rapport kon ik onze superieuren onomstotelijk laten zien ‘dit is onze omgeving, daar past virtualisatie goed in.'

Kiezen voor software

‘Begin 2007 hadden we al wat experimentele ervaring opgedaan met VMware ESX. We hadden toen een functioneel ontwerp gemaakt voor een Hosted Exchange omgeving, bestaande uit grote ESX-clusters op basis van onder meer iSCSI. We hebben daarvoor gebruik gemaakt van de complete VMware Suite, inclusief VMotion. Tot en met de eerste testcase zag het er allemaal veelbelovend uit.' Toch maakte XS4all een ommezwaai naar de virtualisatieoplossingen van Microsoft. ‘Dat kwam na het lezen van het artikel ‘Volg de achtervolger', geschreven door Hans Vredevoort, senior consultant bij Nobel'. Hans Vredevoort heeft ook het onderzoek uitgevoerd vanuit Nobel.

Hofstede licht toe waarom dit artikel hem zo aansprak: ‘Ons team voor ict-beheer is maar klein. Een fout die je dan al gauw maakt is om te blijven hangen in oude gewoontes. Iedereen gebruikt VMware en het werkt, dus zal het wel goed zijn. Die instelling is niet goed. Je moet meegaan met de techniek, daarmee forceer je jezelf om te veranderen. En te verbeteren. In het artikel werd goed duidelijk gemaakt welke vernieuwende richting Microsoft met virtualisatie op gaat, die kant wilden wij ook op! Zo levert Microsoft virtualisatie als geïntegreerd onderdeel van Windows Server 2008 en dat is al de eerste plus. Dat betekent immers, dat we geen uitgebreide trainingen hoeven te volgen om resultaat te boeken.'

Kiezen voor hardware en partner

De keus voor hardware was al eerder gemaakt: alles van Hewlett-Packard. ‘Vroeger hadden we hier qua merken een vrij divers hardwarepark. Een paar jaar terug ben ik door technici van KPN geïntroduceerd in de wereld die HP heet. Nu zijn wij als ict-beheerders ‘freaks' en ‘geeks', maar geeken en freaken met hardware was anno 2008 echt verleden tijd. We wilden dingen doen óp de hardware, niet ‘rommelen' mét de hardware. Met HP is dat mogelijk. Ik kan dat aantoonbaar maken: onze Windows ict-afdeling bestaat maar uit drie man en het is geen pretje als we om 4 uur ‘s nachts wakker gebeld worden vanwege een of andere hardwarestoring. Op een gegeven moment hadden we zoveel problemen met de raid-kaart in onze Supermicro's, dat ik mijn superieuren heb voorgerekend dat we met HP-producten een aanzienlijk lagere total cost of ownership konden realiseren. Voor onze Windows-omgeving is HP gewoon de beste keuze, inmiddels is iedereen binnen onze organisatie daar wel van overtuigd. De toegevoegde waarde van HP uit zich onder meer in stabiliteit voor onze klanten en rust binnen XS4all.'

Ook de partner draagt bij aan deze toegevoegde waarde. XS4all bestelt zijn HP hardware bij Nobel. ‘De HP-apparatuur die we bij Nobel bestellen wordt eerst door Nobel getest en geconfigureerd. Als de apparatuur hier arriveert, is die helemaal bedrijfsklaar! Maar niet alleen in de levering is Nobel een prettige partner, ook voor de nazorg is het handig om op een betrouwbare partner te kunnen terugvallen. Als er iets aan de hand is met een apparaat, schakelt het gewoon sneller als je dat via je partner doet. Hardware is en blijft nu eenmaal hardware, het kan stuk. De specialisten van Nobel verstaan hun vak goed en leveren goede service. Het is fijn als je problemen uit handen kan geven aan zo'n goede partner. Dat ontzorgt!'

Dit artikel is een gedeelte van het door Microsoft gepubliceerde referentie verhaal van XS4all. Het volledige artikel is te lezen op: http://www.microsoft.com/netherlands/referenties

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je 100k aan stroom rekening hebt en 3 man op de windows afdeling dan denk ik dat er een paar omgevingen door elkaar gehaald worden om de cijfers erg mooi te maken?

- hosting klanten en eigen xs4all omgeving?
- Backup office (exchange/file/print e.d.)

Als je namelijk 100k aan stroomrekening hebt met supermicro (servers) en wat storage dan heb je duizenden servers staan, dus is het nooit 1 omgeving.

die 100k stroomrekening zal dus niet dalen als de gewone klanten hun servertje daar laten draaien.

Aanvullend druipt de reclame er vanaf, (niet echt objectief) We kiezen voor hyperV want dan hoeven de mensen geen opleiding/scholing, als je 100k stroomrekening hebt en je hebt geen budget voor training?

Iemand schrijft een boek bij Nobel en een mega miljoenen organisatie kiest dan in eens voor HyperV? bijzondere besluitsvorming.

Misschien leuk om te vertellen dan waarom? en hoe dat tot stand komt daar kunnen we als lezer/potentiele klant wat van leren, ipv een reclame verhaal van microsoft wat voor een groot deel op nieuws site wordt gezet.

dat kan echt beter!
Ik kom in dit artikel een aantal onderwerpen tegen waardoor ik een groot vraagteken voor mijn ogen krijg. Gelukkig heeft Leon al op een aantal punten gereageerd.Ik respecteer jullie keuze en beredenering maar dit betekent niet dat deze krachtig en doordacht bij me overkomen. Neem bijvoorbeeld het verhaal van hardware.De reden waarom jullie voor HP gekozen hebben zou ik nooit als "reden" aan mijn klanten kunnen (en durven) voorleggen! Ik zou ook misschien voor HP kiezen maar zeker niet om die reden! Hetzelfde geldt ook voor VMWare vs Hyper-V. Ik ben benieuwd om welke (echte)redenen een ISP voor MS Hyper-V gekozen heeft i.p.v. VMWare.Ik zeg niet dat je andere mensen moet volgen omdat ze ook VMWare gebruiken, nee in tegendeel, maar wat je benoemd hebt als reden kan ik (persoonlijk)niet aannemen.
Ten slotte, ik laat de opmerking over de overige punten aan andere lezers over. Ik verwacht veel reacties hierop naar aanleiding van dit verhaal!

Helaas is ook mijn favo isp gevallen voor de windows omgeving. Er is nog een 3e speler redhat virtualisatie (geen xen!) ook aan gedacht?

Aha, dat is dus de verklaring voor de toename van de downtime, de frequentere problemen met de verbinding en het regelmatig falen van de telefonie. We gaan is zee met een club die louter gaat voor winst en niet voor kwaliteit, een club die zelf geen ideeën heeft maar ze overneemt van anderen om ze vervolgens te verknoeien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-08T14:30:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.