CWI aan de CRM

Centrum rondt na 3 jaar cruciale Siebel-implementatie af

Dit artikel delen:

Crm-applicaties (customer relationship management) beloven veel, maar implementatie ervan kan net als bij erp-systemen (enterprise resource planning) veel tijd kosten. Het Centrum voor Werk en Inkomen wil nu de vruchten plukken van Siebel.

Werk en inkomen
CWI is poortwachter binnen de keten Werk en Inkomen. De primaire taak van CWI is ondersteuning en bemiddeling van werkzoekenden. Ook is CWI verantwoordelijk voor de intake van de uitkeringsaanvragen WW en WWB bij respectievelijk UWV en GSD.
Met het aankoppelen van de laatste vestigingen heeft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vorige week een omvangrijk crm-implementatietraject van drie jaar succesvol afgesloten. Alle 127 vestigingen zijn nu aangesloten op een centraal crm-systeem met de naam SONAR. Hiermee worden de primaire processen voor de intake en bemiddeling van werkzoekenden op de vestigingen ondersteund.
Alle 3.500 gebruikers van het CWI werken vanaf maandag 28 november met het SONAR-systeem. Klanten kunnen hun intake voor Werk- en WW-aanvraag uitvoeren op het internet. Deze gegevens worden vervolgens geladen in het SONAR-systeem. Er zijn diverse interne en externe koppelingen. De belangrijkste externe koppelingen zijn gerealiseerd met UWV. De koppelingen met de Gemeentelijke Sociale Dienst zijn technisch gereed en de uitrol daarvan is gepland voor 2006.

Eerste binnen overheid

De SONAR-implementatie is een van de eerste toepassingen van een standaard crm-pakket voor een omvangrijk primair proces binnen de overheid. In 2002 koos CWI na eerdere slechte ervaringen met maatwerksoftware voor een standaard crm-pakket als uitgangspunt voor hun primaire processen. Een Siebel out-of-the-box softwareoplossing is in de achterliggende periode omgevormd tot de SONAR-oplossing voor het managen van cliëntrelaties. Ordina en IBM zijn de bouwers zijn geweest voor de inrichting van het systeem.
Volgens Solke Munneke, programmamanager bij CWI en verantwoordelijk voor de SONAR-implementatie, was de keuze voor Siebel logisch. "We hadden in de voorliggende periode twee trajecten waarbij gedacht werd dat maatwerk dé oplossing was, maar één project is mislukt en een tweede is niet eens van de grond gekomen. Deze trajecten hebben veel geld gekost zonder een werkend resultaat. Daarom hebben we het drie jaar geleden over een andere boeg gegooid", aldus Munneke.

Vertraging

Zowel bij de voorbereiding als bij de gefaseerde implementatie is er flink wat vertraging opgetreden en de hele complexe onderneming is daardoor zes maanden na de oorspronkelijke planningsdatum afgerond. Oorzaak hiervan was vooral dat er door de lengte van het traject nieuwe functionele eisen kwamen, onder andere vanwege nieuwe wet- en regelgeving of veranderingen binnen de keten. Met alle partners moest eerst overeenstemming worden bereikt over het systeem en dat bleek meer tijd te kosten dan gedacht.
Naast de planningsproblematiek ontstonden er dus ook technische problemen. Zo waren er ook performance- en stabiliteitskwesties, vertelt Munneke. De gewenste responstijden voor de individuele gebruiker werden in eerste instantie niet gehaald. Dit gold onder meer voor de eis dat na een aanvraag alle relevante gegevens binnen negentig seconden op het scherm van de CWI-medewerker moesten staan.
Ook bleek in het begin van de uitrol dat het systeem nog onvoldoende schaalbaar was voor alle 3.500 gebruikers van CWI. Er is daarom een dedicated performance team ingeschakeld met experts die in een aantal maanden tijd de problemen hebben opgelost. Er waren echter meer struikelblokken. Zo werden er bugs gevonden in het Siebel-pakket. Munneke: "In eerste instantie is het even wennen om hierover zaken te doen met een leverancier die op grote afstand in Amerika zit, maar in samenwerking met het Siebel-team in Nederland zijn de oplossingen voor deze problemen gevonden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Roger Slangen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.