'Ict-aanpak Justitie ouderwets'

Het ministerie van Justitie heeft te weinig oog voor moderne ontwikkeltechnieken als evolutionair ontwerpen. Het voert uit onwetendheid een ouderwets ict-beleid en zweert bij grootschalige, geldverslindende ict-trajecten, zoals het recentelijk gesneefde Hoger Beroep Strafrechtsysteem (HBS). Dit stelt Tim van Hugte, manager van het Nederlandse Pluriform Software.

Volgens Justitie is de invoering van HBS (kosten: 28 miljoen gulden) mislukt vanwege de complexe juridische processen bij de gerechtshoven. "Onzin", zegt Van Hugte. Zijn bedrijf heeft in 1989 de automatisering van strafzaken in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch op zich genomen. "Men is er nog steeds tevreden over. Het informatiesysteem, ontwikkeld met behulp van onze eigen objectgeoriënteerde ontwikkeltool, wordt regelmatig geactualiseerd. Het is bijvoorbeeld eurobestendig en beschikt het al over functionaliteit voor de Wet op de kantongerechtsappèllen." Hij wijst er bovendien fijntjes op dat de Pluriform-oplossing al jaren door één systeembeheerder op mbo-niveau wordt onderhouden.
De softwareontwikkelaar uit Mariaheide is teleurgesteld in het ministerie. Volgens Van Hugte mochten er in het Bossche ressort twee jaar lang geen fundamentele veranderingen worden doorgevoerd, omdat HBS eraan kwam. "Wij zijn als Nederlands bedrijf eigenlijk beconcurreerd door onze eigen overheid. Het Pluriform-systeem is zondermeer inzetbaar bij de andere vier gerechtshoven, maar die uitbreiding is tegengehouden omdat er toch een landelijk 'gratis' systeem zou komen."
Van Hugte verwijt Justitie dat het krampachtig op zoek is naar ict-oplossingen en daarvoor steeds grote, langdurige projecten in het leven roept, terwijl op decentraal niveau genoeg succesvolle systemen te vinden zijn. Van Hugte: "Wij hanteren een evolutionaire manier van ontwikkelen, waarbij we bijna letterlijk met de eindgebruiker op schoot in korte tijd een op maat gesneden, beheerbare oplossing afleveren. Justitie hanteert een klassieke aanpak: grote, complexe systemen en veel plannenmakerij."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.