Banken blijven onder curatele

Iets minder dan de helft van de Nederlandse banken heeft zijn millenniumprojecten nog niet afgerond. Dit blijkt uit een recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).Het wachten is nog op een grote ketentest met de Amsterdam Exchanges.

Bovendien moeten sommige standaardpakketten en interfaces nog millenniumklaar worden gemaakt. Volgens een zegsman van DNB blijven vooral de leveranciers van dealingroom-software in gebreke. Namen noemen wil hij echter niet. Het gaat volgens hem om de losse eindjes. "Deze banken zijn voor 90 procent klaar met de voorbereidingen."
Oorspronkelijk zouden alle banken hun projecten op 30 juni van dit jaar afronden. In februari van dit concludeerde DNB dat dit bij een groot aantal banken niet zou lukken. Zij kregen een maandelijkse rapportageplicht. Uit het onderzoek van DNB blijkt dat ruim de helft van de banken de deadline van 30 juni heeft gehaald. Volgens de woordvoerder moet de rest de millenniumreparaties eind oktober hebben afgerond. Bij vijftien instellingen, waaronder alle bekende namen, is de rapportageplicht verlengd.

Hamsteren

Hoewel veel millenniumprojecten zijn uitgelopen, zijn alle financiële instellingen op tijd klaar, benadrukt de centrale bank. De kans dat zich rond de eeuwwisseling problemen in het betalings- en effectenverkeer voordoen, is niet groter dan normaal, luidt een van zijn conclusies. Ook de geldautomaten zullen normaal blijven functioneren: het hamsteren van bankbiljetten acht DNB onnodig. De banken hebben niet of nauwelijks voorzieningen voor extra kredietrisico's getroffen, mochten belangrijke klanten door een millenniumcrash in betalingsmoeilijkheden komen. DNB gaat akkoord met de constatering van banken dat dit risico verwaarloosbaar is. Een groot deel van de klanten heeft zijn jaar 2000-zaakjes op orde. DNB ziet ook geen problemen meer in het internationale bancaire verkeer, met uitzondering wellicht van banken in Oost-Europa.
Absolute garanties op een foutloze millenniumwende heeft DNB echter niet. Daarom moeten banken noodscenario's hebben klaarliggen. Het onderzoek toont voorts aan dat driekwart van de banken tussen oktober 1999 en februari 2000 geen nieuwe IT-voorzieningen in gebruik zullen nemen.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Rik Sanders