ING Barings roept op tot bezinning 2000-kwestie

Het 2000-probleem vormt een bedreiging voor de economie, zo waarschuwt ING Barings Research. De bank wijst beleggers op de consequenties van de eeuwwisseling. Op de beurs kan dit probleem even grote gevolgen hebben als de crisis in Azië. Volgens de bank is het nu tijd voor een algemene bezinning op de effectenportefeuille.

Op gevoeligheid voor de eeuwwisseling zijn 51 grote en middelgrote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen onderzocht. Doel is beleggers bewuster te maken van de risico's die ze lopen met aandelen van kwetsbare ondernemingen.

Kwetsbaar

Het meest kans op averij lopen de kapitaalgoederen- en de zware (proces-) industrie, de voedingsmiddelen-sector en het transportwezen. Bijzonder kwetsbaar zijn de metaal, de rubberindustrie, de chemie en de textiel. De problemen rond de eeuwwisseling hebben daar een duidelijk negatieve invloed op de resultaten. Ook technologiebedrijven, banken en verzekeraars lopen flinke risico's. Hun informatiesystemen en databases zijn datum-gevoelig. De procesindustrie heeft het probleem dat ze veel ingebedde software gebruikt. Apparaten met ingebouwde datagevoelige chips vormen een bedreiging.
ING Barings komt tot de conclusie dat bijna één op de drie onderzochte beursgenoteerde ondernemingen pas na augustus 1999 gereed is met het werk aan bedrijfskritische toepassingen. Sommige ondernemingen zullen de uiterste termijn van ultimo 1999 niet halen. Dat betekent stagnatie in de productie. Philip Menco, hoofd strategie van ING Barings, verwacht dat één op de vijf bedrijven in de eerste twee maanden van 2000 nauwelijks kan produceren. Een deel van de achterstand zullen ze inlopen, maar enig productieverlies lijkt onvermijdelijk.

Onderschat

De bank verwacht dat beleggers zich de komende maanden geleidelijk bewuster zullen worden van de problemen die de eeuwwisseling oplevert. Volgens ING Barings worden de risico's nog steeds onderschat en zijn ze ook nog niet in de koersen verdisconteerd. De bank adviseert beleggers daarom hun aandelenpositie te verminderen.
Wie wil blijven beleggen, doet er verstandig aan zich te concentreren op West-Europa en de Verenigde Staten. Het probleem wordt daar het meest serieus genomen. De VS, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn het verst gevorderd. Verder luidt het advies beleggingen te concentreren op sectoren die het minst kwetsbaar zijn. Dat zijn: IT-dienstverleners als Cap Gemini, Baan, Ordina en Getronics); de media, bijvoorbeeld Endemol en Wolters Kluwer; de detailhandel, zoals Vendex, Ahold en KBB; uitzendbureaus als Randstad, Vedior; en TNT Post. In die sectoren is de korte-termijn bedrijfsvoering relatief minder afhankelijk van informatiesystemen en databases.
De risico's zijn groot voor Akzo Nobel, DSM, Van Leer, Hoogovens, Gist Brocades, CSM, Grolsch, Numico, KLM, Van Ommeren, Stork en Philips. De bank adviseert het relatieve belang van deze aandelen in de totale portefeuille te beperken.
 
Banken risico-sector bij eeuwwisseling
Hoewel de banken het 2000-probleem zeer serieus nemen en daar ook druk mee bezig zijn, merkt ING Barings Research ze toch als een sector met een bovengemiddeld risico aan. Dat komt doordat banken en verzekeraars sterk afhankelijk zijn van IT. Er hoeft maar het minste of geringste mis te gaan en ze hebben een probleem.
Verder lopen de banken meer risico in hun krediet-portefeuilles. Voorzien wordt een stijging van het aantal oninbare vorderingen en extra faillissementen. Dat geldt zeker in landen waar overheid en bedrijfsleven slecht voorbereid de volgende eeuw ingaan. Ook kunnen banken en verzekeraars met claims worden geconfronteerd. Vooral verzekeraars lopen zo aanzienlijke risico's.
De banken zullen hun doorgaans complexe automatisering tijdig op orde hebben, althans in de meeste Westerse landen. ING Barings vreest dat financiële instellingen in minder ontwikkelde gebieden nog een beduidende achterstand hebben. Gezien de nauwe verwevenheid van het internationale bankwezen kan dat tot problemen leiden in de rest van de wereld.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.