Kapers op de kust voor KPN Datacenter

Eerste biedingen begin deze week ingediend

KPN maakt haast met de afstoting van het Datacenter. Op 1 juni moet het onderdeel in een BV-vorm zijn gegoten, een belangrijke voorwaarde vooor vervreemding. Begin deze week moesten geïnteresseerde partijen een voorlopig bod uitbrengen. Atos Origin, Compaq, CSC, EDS, IBM en Pink Roccade hebben zich in de strijd geworpen. KPN wil dit niet bevestigen.

Het nationale telecomconcern wil diverse deelnemingen en niet-strategische activiteiten afstoten om aan de broodnodige financiële middelen te komen. Het afstoten van het KPN Datacenter maakt deel uit van dit plan. Het bedrijf onderzoekt twee scenario's: verkoop of een samenwerkingsverband met een it-partner. Bij het interne rekencentrum werken 1200 medewerkers, waarvan 200 ingehuurd. Het behaalde in 2000 een omzet van circa 400 miljoen gulden.
Uit welingelichte bronnen blijken diverse automatiseerders met KPN in gesprek te zijn over de overname van deze it-divisie, te weten Atos Origin, Compaq, CSC, EDS, IBM en Pink Roccade. Zij moesten uiterlijk jongstleden maandag een voorlopig bod inleveren. Onduidelijk blijft of Cap Gemini Ernst & Young al dan niet een bod heeft gedaan. Zoals te doen gebruikelijk bij dit soort vervreemdingsprocessen willen betrokken partijen geen commentaar geven.
Wie het datacenter kan overnemen, krijgt een belangrijk bruggenhoofd in handen voor grote ict-opdrachten bij het telecomconcern. Bovendien komt het in Nederland niet vaak voor dat een rekencentrum van zo'n omvang in de etalage staat. Voor IBM, Pink Roccade en Atos Origin zou een eventuele inlijving van het rekencentrum een verdere versterking van hun toppositie op de Nederlandse ict-markt betekenen. Middenmoters EDS en CSC zouden met KPN Datacenter een flinke sprong omhoog kunnen maken. Voor Compaq zou de overname goed passen in de door topman Michael Capellas geëiste wereldwijde groei van de ict-dienstverlenende activiteiten.

Intern gericht

KPN Datacenter is voortgekomen uit de afdeling Informatisering & Automatisering Telecom. Het is vanaf 1999 zelf verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen. Een hele verandering, die in het kader van Operatie Vision op termijn tot een zelfstandige divisie moest leiden. Bovendien wil KPN dat het inhuren van medewerkers aan banden wordt gelegd, zodat de deskundigheid over de bedrijfssystemen in huis blijft, vertelt Alfred Lohman, bestuurder van CNV-CFO. "De garantie dat er altijd voldoende kennis voor handen is, met name van nieuwe ontwikkelingen, zou een reden kunnen zijn om in zee te gaan met een ict-partner."
Martijn Hoogeveen, hoogleraar multimedia aan de Open Universiteit en ex-manager van KPN Research, verwacht dat na een overname het rekencentum zal worden gesaneerd om het efficiënter te laten opereren. Hij noemt het een typische interne it-afdeling: duur, niet service-gericht en niet gewend aan concurrentie. "Dit soort it-afdelingen bezitten vaak een intern monopolie: hoewel de gedwongen winkelnering is afgeschaft, blijven andere divisies toch afhankelijk van ze. Zij draaien de grote complexe bedrijfssystemen." Positieve punten zijn in Hoogeveens ogen de betrokkenheid bij het bedrijf en de technische kennis.
Het personeel van KPN Datacenter blijft vooralsnog kalm onder de recente ontwikkelingen, vertelt Abva-Kabo bestuurder Peter Wiechmann. "Wel voelen de medewerkers de druk van KPN om het traject snel af te ronden. Desondanks bestaat er begrip voor het voornemen van KPN."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.