Infonet Nederland blijft dochteronderneming KPN

Netwerkcoöperatie

KPN wil af van zijn belang in het Amerikaanse netwerkbedrijf Infonet Services Corporation. Dit betekent echter niet dat Infonet Nederland, een volle dochter van KPN, in de etalage staat. Volgens directeur Paul de Vette behoort zijn bedrijf nog steeds tot de strategische activiteiten van de naarstig naar miljarden zoekende telco. Verkoop of een fusie met KPN Qwest is volgens hem niet aan de orde.

Infonet is gespecialiseerd in het leveren van wide area networks aan multinationals. Het wilde in 1989 toegang krijgen tot de Nederlandse markt om zowel Nederlandse multinationals als buitenlandse klanten die hier een lokale vestiging hebben, goed te kunnen bedienen. Infonet moest telefoonlijnen inkopen bij PTT Telecom, het latere KPN, om de verbinding voor klanten met zijn zogeheten private global network tot stand te brengen. Het tekende met het staatsbedrijf een overeenkomst dat het opgerichte Infonet Nederland het Amerikaanse netwerkbedrijf zou vertegenwoordigen, waarbij de PTT alle aandelen in handen kreeg. "Het mes sneed hierbij aan twee kanten", stelt directeur Paul de Vette. "PTT kreeg aantrekkelijke klanten binnen, waarvoor het als aandeelhouder van Infonet Nederland extra zijn best deed. Infonet versterkte met de deal zijn wereldwijde dienstverlening."
Nederland vormt geen uitzondering binnen Infonet. Het netwerkbedrijf deed in die tijd alleen zaken met de lokale PTT's die toen nog monopolist waren. Hieruit is een coöperatief model, zoals bij de Rabobank, ontstaan, meent De Vette. "Een lokale vertegenwoordiger moet ervoor zorgen dat de service daadwerkelijk wordt afgeleverd, en heeft een grote mate van zelfstandigheid. Zo'n vestiging is eigendom van Infonet, van de lokale telecomspeler, of in handen van beiden."

Geen verkoop

Als corporate BV valt Infonet Nederland onder de KPN-divisie Corporate Networks. Volgens De Vette beschouwt KPN alle klantgerichte data/ip-activiteiten nog steeds als strategisch en wil het deze niet verkopen, in tegenstelling tot het intern gerichte KPN Datacenter. Wel wil KPN zijn belang van 17 procent in het Amerikaanse Infonet Services Corporation te gelde maken.
Infonet is geen carrier-bedrijf", zegt productmanager Suzanne Niedenzu. "Wij graven niet en leggen geen kabels. Wij kopen lokaal bandbreedte in. Tegenwoordig doen we naast KPN ook zaken met bedrijven als Colt, UUnet, Level 3 en MCI Worldcom." De netwerkleverancier gaat ook webhosting-faciliteiten aanbieden. Is het daar niet veel te laat mee, gezien de vele internetdatacenters die uit de grond zijn gestampt? "Nee hoor", reageert De Vette. "Klanten hebben daar nu pas behoefte aan. Ze besteden het beheer van hun e-handelomgeving het liefst uit aan de partij die reeds hun netwerk verzorgt. Die nieuwe hostingbedrijven beweren van alles, maar hun ruimte is nog amper gevuld. Ons nieuwe datacenter, dat in september wordt opgeleverd, heeft 'slechts' een oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter. Wat moeten wij met tienduizend vierkante meter?"

Geen fusie

Infonet weet zich de laatste paar jaar omringd door nieuwe concurrenten. Webhostingbedrijven, zoals PSInet en Exodus, en carriers, als Global Crossing, Concert en MCI Wordcom, bieden ook infrastructuurdiensten aan. De Vette kan zich voorstellen dat klanten verward raken van al die nieuwe aanbieders, maar is er ogenschijnlijk niet van onder de indruk. "Veel van die datahotels verhuren alleen maar, waarbij klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van hun omgeving. Wij nemen hun zorg geheel uit handen. Carriers zijn voornamelijk gericht op ip-omgevingen. Wij bieden een waaier van protocollen aan waarmee we alle omgevingen, ook mainframes, op netwerken kunnen aansluiten."
Voorts merkt hij op dat de meeste carriers en webhostingbedrijven veel hebben moeten investeren in netwerken en datahotels. "Het terugverdienen daarvan blijkt een hele opgave. Wij zitten al ruim dertig jaar in het vak en hebben een betrouwbaar imago."
Een logische stap zou zijn om Infonet Nederland onder te brengen bij KPN Qwest. De Vette vindt van niet: "De cultuurverschillen zijn te groot. KPN Qwest is een typische carrier: sterk in de VS, en infrastructuurgericht. Wij zijn meer servicegericht en netwerkonafhankelijk."

Geen harde KPN-hand

Er werken 55 mensen bij Infonet. De afgelopen jaren stegen omzet en winst met gemiddeld 25 tot 30 procent. De Vette wil de cijfers over 2000 niet bekendmaken; een grove schatting gebaseerd op de jaarcijfers 1998 toont een omzet van ruim 70 miljoen en een winst van circa 3,5 miljoen.
"Hoewel we een dochteronderneming zijn, worden we niet gerund door KPN", stelt Niedenzu. "Wij volgen de doelstellingen van Infonet. We onderhouden veel contact met het Europese hoofdkantoor in Hoofddorp." Daar zijn ook het pas opgerichtte zusterbedrijf Infonet ASP en het in 1999 van Unisource overgenomen Aucs (aanbieder van een publiek ip-netwerk) gehuisvest.
 
 
Infonet
Infonet begon in 1969 als divisie Information network services van automatiseerder CSC en werd een jaar later kortweg Infonet genoemd. Klanten konden er tijd huren voor het gebruik van mainframes en netwerken, het zogeheten time sharing. Naarmate de krachtige computers minder duur werden, gingen grote instellingen hun eigen rekencentra inrichten. Ze hadden daarbij nog steeds datacommunicatiefaciliteiten nodig. Daar sprong Infonet op in en het specialiseerde zich als netwerkleverancier. In 1988 werd het zelfstandig; in 1999 bracht het 12 procent van de aandelen naar de beurs in New York en Frankfurt. De rest van de aandelen is in het bezit van de telecombedrijven KPN, Swisscom, Telefónica, Telia (Zweden), Telstra (Australië) en KDD (Japan). De banden met de ex-moeder zijn niet strak: alleen het logo herinnert nog aan CSC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.