Toekomst IT eist tijd en kennis kleine ondernemer

VNO-NCW voorzitter Blankert waarschuwt mkb

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf staan voor de belangrijke beslissing hoe ze verder informatie-technologie willen integreren in hun producten en productieprocessen.

Elke kleine ondernemer moet zich afvragen wat IT betekent voor zijn product. Dit vereist behalve de nodige kennis ook veel tijd. Drs J.C. Blankert, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, zei dit tijdens de opening van het nieuwe computercentrum van Dunnet in Rotterdam. Hij sprak daar over het bedrijfsleven en de computer.
Hij adviseert ondernemers ruim tijd te nemen om deze volgende stap in de automatisering te kunnen zetten. De snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden, zullen sterk afhangen van de vraag hoeveel tijd ondernemers daarvoor willen vrijmaken. De technologie biedt tal van kansen. Maar het gaat niet zozeer om de beschikbare kennis als wel om de mate waarin ondernemers erin slagen de mogelijkheden om te bouwen tot voor hun bruikbare toepassingen.

Ontdekt

Blankert schetste hoe IT als eerste in de bedrijfseenheden werd ontdekt door mensen met een IT-opleiding. Toen de kosten escaleerden, ging de top van grotere ondernemingen zich ermee bemoeien. In de derde fase kwam het hele bedrijfsproces aan de beurt. Men zag dat IT ook nuttig is bij toeleveren en uitbesteden. De aanbodkant paste zich aan. In de vierde fase zien we de opkomst van elektronische gegevensuitwisseling (edi) en de daarmee gepaard gaande ketenintegratie. MKB-ondernemers leerden in grotere verbanden te werken en kregen te maken met co-makership en gezamenlijke ontwerpen.

Millennium

De VNO-NCW-voorzitter stond ook stil bij het Millennium-probleem. De werkgeversvoorzitter, die zelf afkomstig is uit de metaalindustrie, vreest vooral problemen met productiemachines waarin intelligentie is ingebouwd. Volgens hem weten fabrikanten vaak niet of nauwelijks meer welke onderdelen in bepaalde machines zijn gestopt. Dit kan verschillen per serie machines. Als de specificaties van onderdelen onbekend zijn, wordt het lastig uit te zoeken in hoeverre dergelijke machines millennium-bestendig zijn. Volgens Blankert zal het niet zo rampzalig zijn als er hier en daar een airconditioning of flessen-vulmachine uitvalt. Maar ronduit bedreigend acht hij de situatie in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. "Het gevaar dat in ziekenhuizen systemen uitvallen is ernstiger dan tijdelijk niet goed werkende administraties."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.