Amerikaans bedrijfsleven onderkent gevaren van eeuwwisseling

Europa loopt nog steeds achter met aanpak jaar 2000

Ongeveer 71 procent van de IT-managers in de Verenigde Staten zegt dat hun directeuren het millenniumprobleem volledig begrijpen. Hiermee zijn Amerikaanse managers zich het meest bewust van de gevolgen van het jaar 2000 voor computersystemen. Dit blijkt uit een onderzoek in vijftien landen van het Londense technologie-adviesbureau PA Consulting dat vorige maand werd geopenbaard.

Veel automatiseerders buiten de Verenigde Staten menen dat hun meerderen niet beseffen hoe groot de impact van de millenniumwisseling zal zijn. Deze onwetendheid is het grootst op het vasteland van Europa. Volgens PA Consulting zijn de West-Europese landen, uitgezonderd Groot-Brittannië en Ierland, er het ergst aan toe wat betreft het niet-voorbereid zijn op dit probleem. Slechts 49 procent van de ondervraagde IT-managers meldt dat hun directie een hoger begrip heeft van deze zaak. In Groot-Brittannië en Ierland ligt dit aantal op 55 procent.
Scandinavië neemt in het rapport 'Defusing the Millennium Bomb' de tweede plaats in op de ranglijst van millenniumbewustzijn. Een ruime meerderheid (60 procent) van de IT-managers aldaar schat een goed begrip van dit probleem in bij hun meerderen. Nummer drie is Azië met een score van 54 procent.

Kostenschatting

Ruim eenderde van de duizend ondervraagde organisaties bekende dat ze geen schatting konden geven van de kosten die het millenniumprobleem met zich meebrengt. Uit de schattingen van de overige tweederde blijkt dat bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljard dollar verwachten in totaal 30 miljoen dollar te spenderen. Voor firma's met een omzet tussen de 500 en 1000 miljoen dollar worden de totale kosten geschat op meer dan 10 miljoen dollar. Organisaties met een omzet die minder dan 500 miljoen dollar per jaar bedraagt, zullen ongeveer 2 miljoen dollar kwijt zijn.
Deze cijfers hebben overigens een beperkte geldigheid; naarmate het jaar 2000 nadert, zullen de kosten sterk stijgen. PA Consulting voorziet 'zware ontwrichtingen' bij organisaties die hun computersystemen niet voorbereiden op de datumovergang van 1999 naar 2000. Het onderzoeksbureau concludeert dat "de kosten van de benodigde operaties hoger zijn dan verwacht" en dat "organisaties die laat beginnen grote moeite zullen hebben met het vinden van diensten met de benodigde kwaliteit".
Deze uitspraken komen overeen met de schattingen van de Gartner Group. Dit onderzoeksbureau voorspelde enige maanden geleden al dat 40 procent van de systemen in de Europese publieke sector niet op tijd klaar zal zijn voor de millenniumwisseling.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.