SIA: millenniumprobleem groot bij ingebedde chips

Het millenniumprobleem zal het zwaarst toeslaan bij systemen met ingebedde chips. Dit stelt de Amerikaanse lobbygroep Semiconductor Industry Association (SIA) in een witboek waarin het zijn standpunt ten opzichte van het jaar 2000-probleem uiteenzet.

"De meeste millenniumdiscussies concentreren zich op 'legacy'-computers, zoals mainframes. Deze kunnen met veel moeite en tegen hoge kosten worden vervangen of gerepareerd. Maar er bestaat een moeilijker millenniumprobleem; in de wereld van ingebedde chips", stelt Ed Yardeni, millennium-expert en econoom bij de Deutsche Bank Securities. De SIA onderschrijft deze sombere kijk en benadrukt dat er wereldwijd miljarden ingebedde systemen zijn. De meeste hiervan zijn echter niet 'datum-gevoelig', maar sommigen zijn dat juist wel. Het is alleen moeilijk te bepalen welke ingebedde chips datumvelden gebruiken en dus moeite hebben met de millenniumwisseling.

Minder zichtbaar

Het Institution of Electrical Engineers (IEE) definieert ingebedde chips als componenten die worden gebruikt voor het controleren en beheren van of het helpen bij apparatuur, machines of fabrieken. 'Ingebedde chips' zijn een integraal onderdeel van een compleet systeem. Deze kant van het millenniumprobleem is dus minder zichtbaar en daardoor lastiger aan te pakken. Communicatiedirecteur Jeff Weir van de SIA zegt dat het witboek van zijn organisatie tot doel heeft het publieke bewustzijn van deze kwestie te verhogen. Daarnaast geeft het document een overzicht van de rol van de halfgeleiderindustrie in het oplossen van het millenniumprobleem.  JB
 
3Com kijkt naar netwerkkant Y2K
Netwerkleverancier 3Com begint aan een wereldwijde campagne om het bewustzijn van het millenniumprobleem te verhogen bij kleine en middelgrote klanten. Dit plan adviseert hoe bedrijven systeemuitval en datarampen door de millenniumwisseling kunnen voorkomen. De vijfkoppige campagne omvat bijvoorbeeld een 'Y2K-checklist' en gratis informatienummers, maar geen producten.
3Com redeneert dat nagenoeg alle organisaties verbonden zijn via wereldwijde datanetwerken en concludeert dat de economische millenniumbestendigheid van een bedrijf slechts zo sterk is als de zwakste schakel in de hele leveranciersketen. Terwijl grote bedrijven en overheden miljoenen dollars en manuren investeren in het oplossen van het millenniumprobleem, lopen kleinere organisaties vaak nog achter. Het initiatief van 3Com vult een leegte in de aanpak van het millenniumprobleem. Analisten waarschuwen al enige tijd dat de netwerkarena een verwaarloosd gebied is waar de overgang naar het nieuwe millennium hard kan toeslaan. Systeemfabrikanten, gebruikers en 'oplossingen-leveranciers' besteden volgens millennium-experts te weinig energie aan de verbindingen tussen mainframes, PC's en andere apparaten.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.