Linux let op de kleintjes

Besturingssysteem vervangt Solaris in vijf winkels

Albert Heijn is bezig in de winkels de Oracle-databases met Linux in te richten. Een test in een handvol winkels, waaronder een van de filialen in Almere en Zaandam, verloopt voorspoedig. De supermarkt wil nog dit jaar een paar honderd filialen ombouwen.

De zevenhonderd Albert Heijn winkels werken al meer dan tien jaar met Unix. De supermarkt besloot tot de overstap van Unix naar Linux nadat Solaris-leverancier Sun begin vorig jaar meldde te stoppen met de ondersteuning van zijn Unix-variant op Intel-processoren. Sun kwam later dat jaar op deze beslissing terug; Albert Heijn, dat zocht naar een vervanger van Solaris 8 op Intel, had in de tussentijd echter besloten op Linux over te gaan.
Het supermarktbedrijf wisselt nu het voor de backoffice-databases (Oracle 8i) gebruikte Solaris-x86 om voor de Debian distributie van Linux. Het bedrijf overweegt om voor andere toepassingen de Linux-distributie van Red Hat in te zetten.

Prijsscanners

De winkel op het Stationsplein in Almere draait sinds eind juni op Linux. Het winkelpersoneel, dat werkt met Windows NT, is met de Linux-servers verbonden via koppelsoftware Samba. In de databases wordt onder meer de omzet bijgehouden die in de winkel worden gerealiseerd. Klanten in deze met Linux-uitgeruste winkels staan rechtstreeks in contact met die computers wanneer ze hun boodschappen voor de scanners houden, om de prijs te controleren.
Albert Heijn bevestigde de Linuxpilot in vijf winkels pas na enig aandringen. Volgens een woordvoerder wordt eind september besloten of Linux ook in de overige winkels Solaris gaat vervangen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.