Tru64-klanten hangt hercompilatie boven het hoofd

Tru64-klanten hangt hercompilatie boven het hoofd

De gebruikersgroep van Compaqs Tru64 reageert gelaten op het feit dat die Unix-variant niet binair compatibel zal zijn met HP's HP-UX. Hierdoor moeten gebruikers van Tru64, voorheen Digital Unix, hun applicaties hercompileren.

"Dat is wel een nadeel", zegt voorzitter Tim Speekenbrink van de Nlcug. "Het is echter goed dat er nu vooruitgang is naar Intels 64-bit platform." Speekenbrink meent dat de overgang naar HP-UX en Intels 64-bit processorreeks (IA-64) Tru64-gebruikers in een bredere markt brengt. Het marktaandeel van HP-UX en de schaalgrootte van Intels chipproductie belooft meer beschikbare applicaties en meer chipontwikkeling.
De Nlcug-voorzitter ziet vooralsnog geen probleem in de noodzakelijke migratie: "HP zal wel z'n best doen om dat soepel te laten verlopen. Bovendien moest er toch al gehercompileerd worden vanwege de eerst geplande overgang van Tru64 naar IA-64." Hij meent wel dat de hercompilatie bijna iedere gebruiker raakt.

Broncode

Alpha Systems businessmanager Peter van Leest van Compaq, nu HP, bevestigt dat HP-UX niet binair compatibel zal zijn met Tru64 tegen de tijd dat die laatste wordt vervangen. "Maar de broncode zal wel compatibel zijn. Er is dus alleen hercompilatie nodig. Dat is niet zo erg als overzetten (porten)."
Tegen 2005 neemt HP-UX de rol van Tru64 over. Dan zit de voorkeurs-Unix van het gecombineerde bedrijf op versie 11.23T, die op zowel HP's PA-Risc- als Intels IA-64-processoren draait. "Die versie krijgt enkele Tru64-capaciteiten; de Trucluster-software en het gedistribueerde bestandssysteem. We kijken nog of andere functionaliteit ook meegenomen wordt."
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.