Windows NT dringt door in mainframewereld

Gelijktijdig draaien van verschillende besturingssystemen heeft grote aantrekkingskracht

Na de Rijksdienst voor het wegverkeer en de Westland Hypotheekbank koos het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten te Den Haag voor de aanschaf van een ES7000 van Unisys Deze server, die deze maand leverbaar wordt, is gebaseerd op de cmp-architectuur (cellular multi-processing) en maakt het mogelijk Unix- en Windows NT applicaties gelijktijdig te draaien.

Het Centraal Administratie Kantoor/Bijzondere Zorgkosten CAK/BZ in Den Haag koos het systeem van Unisys omdat het mogelijk is gelijktijdig op Oracle gebaseerde applicaties te draaien in combinatie met andere toepassingen. De ES7000 kan maximaal 32 Intel pentium III Xeon-processors bevatten, die Windows NT, 2000 en SCO's Unixware kunnen draaien in gescheiden partities binnen het systeem.

Vier partities

Het CAK/BZ doet als uitvoerder namens de overheid de betaling aan instellingen voor het verlenen van Awbz-verstrekkingen. Vorig jaar vertegenwoordigde dit een geldstroom van ruim 22 miljard gulden, omgerekend 423 miljoen gulden per week. Jaap Rozema, manager van de ES7000 systemen bij Unisys Nederland, licht toe: "De ES7000 die bij CAK/BZ wordt geïnstalleerd heeft zestien processoren en kan worden verdeeld in vier partities met elk vier processoren. Het systeem wordt voorzien van vier maal vier GB intern geheugen, ofwel vier GB per partitie."
Dit betekent in de praktijk dat in dezelfde server vier applicaties elk onder een eigen besturingssysteem kunnen draaien. Het CAK/BZ heeft twee verschillende opslagsystemen aangeschaft. Rozema: "Een storage subsysteem dient voor de oltp (on-line transactieverwerkende) toepassingen waar vooral snelheid belangrijk is. Het tweede systeem is belast met de opslag voor het datapakhuis, waarbij vooral de capaciteit belangrijk is." De opslag op tape wordt geregeld met behulp van twee cartridge tapelibraries.
Een woordvoerder van het CAK/BZ stelt dat in de toekomst de IT-activiteiten zoveel mogelijk op de ES7000 zullen worden geconsolideerd. Daardoor denkt het centrum zijn systeem beter te kunnen beheersen.

RDW

Eind vorig jaar besloot de Rijksdienst voor het Wegverkeer een ES7000 aan te schaffen. Geert Pater, manager van het datacentrum, stelt dat die aanschaf een gevolg is van het beleid van het RDW om over te gaan op het Windows NT-platform. "Wij zijn een zogenoemde early adopter. Als het systeem doet wat Unisys ons voorhoudt, dan gaan we pas betalen. Eind vorig jaar hebben we het systeem al besteld, maar het wordt pas deze week geleverd. De stelling van Unisys dat je verschillende besturingssystemen kunt draaien op aparte partities spreekt ons enorm aan. Dat is dan ook een van de eerste dingen die we in de praktijk gaan testen."
Als de testfase naar tevredenheid verloopt, gaat het RDW het systeem inzetten om in te spelen op vragen uit de markt die enorm kunnen fluctueren. Pater: "Het is niet te voorspellen of we per dag drie of achtduizend vragen moeten behandelen. Het systeem is vooral aangeschaft omdat Unisys beweert dat het sterk wisselende piekbelastingen aankan. De nieuwe intranettoepassingen die we gaan bouwen kunnen leiden tot dergelijke onverwachte pieken." Het RDW heeft onder andere sociale rechercheurs, overheden, loketdiensten en autoleasemaatschappijen als klant. "Wij stellen de hoogste eisen aan de betrouwbaarheid van het systeem dat 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar moet zijn. Via een intranettoepassing willen we onze klanten toegang geven tot het nieuwe systeem, mits de testfase naar tevredenheid verloopt," aldus Kater.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Wim Amerongen