TNO schaft Cray XD1 aan

Nederlandse clusterspecialist doet wederverkoop Amerikaanse super

TNO heeft een XD1-supercomputer van Cray aangeschaft. De machine wordt geleverd door ClusterVision, die onlangs al een wederverkoopovereenkomst sloot met de Amerikaanse fabrikant van supers.

Linux-clusterspecialist ClusterVision voert zelf al machines met Intel- en AMD-processoren. De XD1 is een Opteron-machine waarmee Cray hoopt zijn supercomputerexpertise en -technologie in een bredere markt af te kunnen zetten. Het door TNO bestelde exemplaar bevat zesendertig van die semi-64-bit AMD-processoren. TNO Industrie en Techniek wil de machine inzetten voor onderzoek naar ultra- en stromingsgeluid.

Stroomlijn

TNO heeft daarvoor eigen programmatuur ontwikkeld. Die simuleert bijvoorbeeld geluid en trillingen van pijpleidingen en drukregelaars, maar ook van de stroomlijn van auto-ontwerpen. Daarbij wordt de invloed van ruitenwissers en buitenspiegels op het geluidsniveau in de auto berekend. Dergelijke simulaties dienen voor zowel het ontwerpen als het inspecteren van industriële installaties. Dit onderzoek is erg rekenintensief.
TNO stelt met de aangeschafte super een unieke positie op de Europese markt te hebben. Het benadrukt dat de XD1 een hoog prestatieniveau biedt voor relatief weinig geld. Dat eerste dankt de machine aan Cray-technologie zoals de Direct Connect Processor-architectuur (DCP), die de flessenhals van PCI-verbindingen en geheugenbussen omzeilt. Laatstgenoemde dankt de XD1 aan het gebruik van standaardcomponenten zoals AMD's Opteron-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker