Terminal Server tijdelijk van de markt

Microsoft spreekt van 'klein en tijdelijk' probleem

Microsofts Terminal Server-software voor Windows NT is tot eind april slechts mondjesmaat te verkrijgen. De leverancier moet zijn product namelijk Java-compliant maken. Een gevolg hiervan is dat automatiseringsprojecten, waaronder één bij KLM, vertragingen oplopen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij implementeert momenteel een thin client/server-omgeving voor E-planner, de planningssoftware van Exact. Daarbij is voor de Terminal Server van Microsoft gekozen om een hoger prestatieniveau te krijgen voor relatief lage kosten. In totaal is met dit project een bedrag van twintig- tot veertigduizend gulden gemoeid, voor de KLM een relatief klein project. De luchtvaartmaatschappij kreeg tot diens grote verrassing vorige week van leverancier Pinewood te horen dat de benodigde thin client-software niet verkrijgbaar was. De oorzaak hiervan is de aanwezigheid van niet-officieel Java in de browser die wordt meegeleverd met het serverproduct. De KLM stelt het project nu noodgedwongen twee maanden uit, aldus een manager binnen de IT-afdeling van de luchtvaartmaatschappij.

Aanpassen

Woordvoerder Alain Meeus van Microsoft bevestigt dat Terminal Server tijdelijk moeilijk verkrijgbaar is. De softwareleverancier moet van de rechter al zijn producten met Java-technologie aanpassen aan de richtlijnen van Sun Microsystems. "Maar het zijn alleen de fysieke dozen met het product die nu minder verkrijgbaar zijn. De meeste van onze klanten, met name de grote, hebben een 'open contract'; zij krijgen al onze software toegestuurd en schaffen dan licenties aan voor het daadwerkelijk gebruik."
Volgens Meeus gaat het hier dan ook om een klein probleem, dat slechts klanten treft die software in de winkel willen aanschaffen. De oorzaak voor deze kwestie ligt volgens Meeus niet louter bij het moeten conformeren aan Suns Java-richtlijnen; het komt ook door de eigen wijziging van de licentie-overeenkomst. "Daarvoor moeten de producten terug naar de productiesite in Ierland." Hij verwacht dat alles komende maand weer op orde is.

Oprispingen

Rashied Akrum van de Nederlandse thin client/server-gebruikersgroep zegt dat er veel vraag is naar thin client-software, waaronder ook die van Microsoft. De gemankeerde verkrijgbaarheid is dus geen 'klein probleem'. Ook marketingmanager Jane Rimmer van Citrix, leverancier van de technologie waarop Terminal Server is gebaseerd, spreekt van oprispingen in de levering van Microsofts NT-productlijn vanwege de Java-aanpassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.