Nederland nuchter over Windows 2000

ABN Amro en KPN hopen op voorsprong door vroege start

De impact van het nieuwe Windows 2000 blijft in Nederland beperkt tot een handjevol bedrijven die al openlijk kiezen voor dit besturingssysteem. Microsoft heeft de ABN Amro en KPN al aan de haak geslagen, maar andere grote bedrijven wachten nog af.

De Nederlandse lanceerpartners van de softwareleverancier hopen een strategische voorsprong te verkrijgen. ABN Amro zet zijn kantoor-PC's over naar het nieuwe Microsoft-platform, maar wil het op termijn ook inzetten voor dienstverlening aan klanten. Woordvoerder Theo van Dijk merkt echter op dat het nog te vroeg is om al te spreken van elektronische handel op basis van Windows 2000. "Dat is nog in ontwikkeling."

Diensten

KPN wil wel meteen Internet-diensten gaan aanbieden met Windows 2000. De reeds aangekondigde hosting van applicaties moet komende maand al van start gaan. De andere telecommaatschappijen in Nederland doen het rustiger aan. "Wij hebben enkele weken terug een proefpakket Windows 2000 binnengekregen en werken aan een pilot", zegt woordvoerder Arie de Zeeuw van Libertel. Hij schat dat het nu lopende evaluatieproject nog zeker een half jaar in beslag neemt. "Pas dan nemen we een beslissing of we wat met Windows 2000 gaan doen."

Net op NT

Veel ondernemingen zijn net klaar met de overstap naar voorganger Windows NT 4 en voelen er niet veel voor direct door te gaan met migreren. Verzekeraar en bank Fortis bevindt zich in die situatie; de werkplekken op de kantoren zijn sinds kort uitgerust met NT. Voor de nabije toekomst zijn er geen plannen om Windows 2000 in te voeren.
De Rabobank is ook nog niet bezig met het langverwachte Microsoft-product. "Wij kijken naar de marktontwikkelingen, maar laten ons er niet door leiden. Het gaat ons om de functionele behoefte. De continuïteit en stabiliteit van onze bedrijfsprocessen staan daarbij voorop", zegt woordvoerder Hans van Zon. De Postbank hangt eenzelfde standpunt aan. "Het is nog erg nieuw", zegt woordvoester Joyce van Leeuwen.

Huisvesten

Harco Enting, manager bij Microsofts groep voor netwerkoplossingen, erkent dat het nieuwe besturingssysteem zich nog moet bewijzen. Hij verwacht dan ook dat bedrijven die Windows 2000 gaan gebruiken dat voorlopig naast hun huidige systemen zullen doen. Vervanging van oudere Windows-versies zal pas op langere termijn plaatsvinden, aldus Enting.
Hij stelt dat er al wel veel interesse is voor het aanbieden van applicaties op de nieuwe Windows-uitvoering. "We zijn nu bezig met zeven proefprojecten bij verschillende grote ondernemingen." Die vooralsnog anonieme bedrijven vallen in drie categorieën uiteen: telecom- en Internetaanbieders, systeemintegratoren en ondernemingen die het mkb bedienen, zoals accountants en branche-organisaties. De softwareleverancier praat dan ook met bedrijven als Ernst & Young en KPMG.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker