Windows 2000 met gemengde gevoelens ontvangen

Grote migratiegolf laat voorlopig op zich wachten

Het sinds afgelopen donderdag verkrijgbare Windows 2000 is ondanks de lange ontwikkeltijd niet overal met evenveel enthousiasme ontvangen. Veel bedrijven kijken de kat uit de boom, terwijl onderzoeksbureau Gartner Group aanraadt een flink aantal maanden te wachten met overstappen.

Microsoft is de laatste maanden druk bezig geweest medestanders te winnen voor zijn nieuwe besturingssysteem. Niet alleen de diverse grote PC-fabrikanten hebben al hun steun uitgesproken voor Windows 2000, ook enkele grote consultants en systeemintegrators doen mee aan de promotie. Dat PC-producenten brood zien in Windows 2000 is duidelijk. De bedrijven die niet alleen machines leveren, maar ook bijbehorende software en aanverwante diensten, koesteren nog hogere verwachtingen. Zo rekent IBM zich al rijk aan de migratie- en integratietrajecten voor de nieuwe uitvoering van Windows NT.

Medestanders

Ook consultant Cap Gemini haalt de banden met Microsoft strak aan door een strategische alliantie aan te gaan voor de nieuwe Windows-versie. Deze wereldwijde samenwerking richt zich vooral op het bedrijven van elektronische handel met consumenten (business-to-consumer) op basis van het 'de facto standaard'-platform van de softwareleverancier.
Kpmg wijdt zelfs een compleet nieuwe bedrijfstak voor e-handel aan Windows 2000. Die divisie draagt de naam 'Microsoft Dot Com' en adviseert nog slechts voor systemen die gebaseerd zijn op Windows 2000, Windows 2000 DNA en volgende versies van Microsoft Exchange en SQL Server-database. Klanten die willen vasthouden aan programmatuur van bijvoorbeeld Oracle of Unix, zijn aangewezen op één van de zes reeds bestaande Kpmg-adviesgroepen, die zijn ingedeeld naar industriesector.

Langzaam

Ondanks alle ophef over en warmloperij voor Windows 2000 komt het gebruik van deze programmatuur waarschijnlijk langzaam op gang. Microsoft zelf geeft al enige tijd toe dat het geen 'instant verkoopsucces' verwacht zoals dat van consumentenbesturingssysteem Windows 95. De voornaamste reden daarvoor is dat Windows 2000 een serverplatform is voor bedrijven waar nu eenmaal langere implementatietrajecten lopen, aldus de softwarefirma.
Begin deze week versterkte PC-fabrikant Dell bij monde van president Michael Dell die behoudende verwachting. De topman verwacht dat de acceptatie van Windows 2000 moeizaam op gang zal komen. Desondanks rust ook deze computerleverancier zijn systemen uit met de nieuwe systeemsoftware. President Michael Dell opende zelfs het driedaagse evenement vóór de lancering van de opvolger van Windows NT 4.0.

Aanpassen

Onderzoeksbureau Gartner relativeert de hype rond het nieuwe besturingssysteem. Het adviseert bedrijven een paar maanden te wachten met het zelfs maar overwegen van het nieuwe besturingssysteem. Analist Michael Gartenberg voorspelt dat zeker een kwart van de bedrijven die nu al overstappen, problemen zullen krijgen met die migratie. Deze negatieve verwachtingen zijn gebaseerd op twijfels over de compatibiliteit van het nieuwe besturingssysteem met oudere, reeds in gebruik zijnde applicaties en softwaresystemen. Volgens Gartner heeft 15 procent van alle Windows-applicaties aanpassingen nodig om te kunnen draaien op de 2000-versie.
Collega-onderzoeksbureau Evans Marketing Services vroeg vierhonderd grote Amerikaanse bedrijven naar hun plannen voor Windows 2000. Daaruit bleek dat twee van de drie softwaremanagers nog een jaar wil wachten met het aanpassen van hun applicaties voor het nieuwe bedrijfs-Windows. Eén op de drie is helemaal niet van plan applicaties aan te passen.

Programmeerfouten

Niet alleen de beloofde aansluiting op bestaande programmatuur is onderhevig aan kritiek. Ook nieuwe functionaliteit is omringd door twijfels. Het is dan ook een teken aan de wand dat Microsoft al werkt aan een pakket lapmiddelen (Service Pack) voor het repareren van programmeerfouten. Die eerste reeks verbeteringen moet in juni uitkomen. Ondertussen doen er berichten de ronde dat het nu vrijgegeven Windows 2000 maar liefst 63.000 reeds bekende programmeerfouten bevat. Het Amerikaanse vakblad Smart Reseller heeft de hand weten te leggen op een interne memo van Marc Lucovsky, één van de managers van het Windows-ontwikkelteam.
De uitgelekte foutenlijst bestaat enerzijds uit gevallen die tot reële problemen kunnen leiden en anderzijds uit niet-geïmplementeerde verzoeken om nieuwe functionaliteit en verbeteringen voor bepaalde elementen. In totaal zou het gaan om ongeveer 28.000 serieuze programmeerfouten.
Microsoft zweert echter al langere tijd op de kwaliteit van Windows 2000. "Programmeerfouten zijn inherent in computersoftware. Alle programmatuur komt uit met fouten. Het grote verschil is nu dat dit product de meest rigoureuze interne en externe testprocedures in de geschiedenis van onze software-ontwikkeling heeft doorstaan", aldus een Amerikaanse woordvoerster. Critici reageren met een verwijzing naar de niet-bepaald glanzende reputatie van het softwarebedrijf.
 
Ingebedde geheugenopslag
Microsoft wil Windows 2000 standaard voorzien van geïntegreerde gegevensopslag. Daartoe is de softwareontwikkelaar een overeenkomst aangegaan met opslagspecialist EMC. Het voornaamste doel is hiermee de kosten van bedrijfsbrede gegevensopslag binnen de perken te houden. Microsoft wil vooralsnog niet ingaan op de overeenkomst en EMC zegt nu nog niet te kunnen zeggen wanneer de opslagfaciliteiten onderdeel zullen uitmaken van Windows 2000. Volgens een woordvoerder van EMC biedt integratie van gegevensopslag ook het voordeel dat gebruikers geen extra backup-eenheden hoeven te installeren. Voor EMC betekent de overeenkomst een uitbreiding van het personeelsbestand. De onderneming wil binnen een jaar vierhonderd Microsoftspecialisten in huis hebben. Deze moeten gebruikers assisteren bij de migratie naar Windows 2000 en Exchange 2000 infrastructuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.