Goirle kijkt anders naar assets met Arcgis

De gemeente Goirle werkt met Arcgis van Esri om het beheer van de openbare ruimte administratief goed te kunnen regelen. Ze werkt met een centrale objectenregistratie. Dit zorgt ervoor dat veel effectiever door de organisatie kan worden gewerkt.

Het beheer van de openbare ruimte is een van de taken waar gemeentelijke overheden verantwoordelijk voor zijn. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat bomen zo nu en dan gesnoeid worden en dat afvalbakken vervangen worden als ze kapot zijn. Ook het onderhoud van bijvoorbeeld wegen en riolering valt onder de taak Beheer Openbare Ruimte.

Het komt nog vaak voor: gemeenten die voor het beheer van de openbare ruimte met software werken waarin gegevens onoverzichtelijk worden opgeslagen. Regelmatig zijn deze gegevens maar deels ingevuld en nauwelijks te controleren. Het bijhouden van de informatie is daardoor nauwelijks nog zelf uitvoerbaar voor gemeenten, wat zorgt voor een grote afhankelijkheid van de leveranciers.

De Brabantse gemeente Goirle gooide het over een andere boeg en besloot om Arcgis van Esri te gebruiken voor het registreren en bewerken van gegevens over de openbare ruimte. Chris Beaart, gis-adviseur bij de gemeente Goirle, ziet veel voordelen in hun nieuwe aanpak. Ze kunnen nu zelf gegevens registreren in een eigen gis-omgeving.

Door zelf aan het stuur te zitten en gegevens overzichtelijk in de kaart te kunnen brengen en analyseren, kan hij ook garanderen dat de gegevens correct en in samenhang zijn met de andere beheerobjecten zijn. De beheerder hoeft in een gis bijvoorbeeld niet zelf de wijkcode toe te voegen aan een object, dat doet het gis. Verder kan hij eenvoudig zelf objecten selecteren op een kenmerk of in de kaart en die vervolgens tegelijkertijd bijwerken.

Met de introductie van Arcgis voor het beheren van data over de openbare ruimte krijgt de gemeente
Goirle volgens Beaart meer ruimte om zelf een leverancier te kiezen. 'Er zijn in de markt veel meer
leveranciers en bedrijven waarmee zaken gedaan kunnen worden, zonder dat de gemeente daar
afhankelijk van wordt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-07T09:30:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.