Hydrologic visualiseert afstromingsmodel in 3D

Waterbeheerders zien graag hun effecten van maatregelen, maar kunnen dat eigenlijk nooit. Een koppeling van een afstromingsmodel met CityEngine zorgt ervoor dat waterbeheerders in 3D de effecten kunnen beoordelen en daardoor betere beslissingen kunnen nemen. De koppeling is in een project gerealiseerd.

Hydrologic is een adviesbureau in waterbeheer en ict dat veel toepassingen ontwikkelt voor waterbeheerders: waterschappen en Rijkswaterstaat. Sander Loos, adviseur bij Hydrologic legt uit: 'Stedelijk waterbeheerders vragen hulp, want het klimaat verandert. Dat betekent dat op steeds meer plekken vaker grote hoeveelheden neerslag moeten worden verwerkt. Het water kan niet zomaar ergens heen en dat leidt steeds vaker tot wateroverlast in onze steden.' 

De oplossing wordt vaak gezocht in ondergrondse berging van water, bijvoorbeeld met bergbassins of een groter riool. Het probleem is dat stedelijk waterbeheerders niet kunnen berekenen wat het effect is van een bepaalde bovengrondse maatregel. Hydrologic ontwikkelde hiervoor het afstromingsmodel Pricexd, dat kan rekenen op zeer hoge resolutie. De capaciteit van rioleringssystemen zijn uiteraard onderdeel van het model. Via de online applicatie Cityflood in de Hydronet-portal is uit te rekenen hoe snel water afstroomt en waar het zich (op straat) verzamelt.

Sanders collega Tom Commandeur, gis-specialist, heeft samen met Niels van der Vaart van Esri Nederland de koppeling met Cityengine in een project ontwikkeld. Het geheel zorgt er nu voor dat een stedelijk waterbeheerder in staat is om in de 3D-weergave van zijn stad maatregelen in te tekenen en vervolgens het effect van de maatregel te zien in dezelfde 3D-omgeving. Dit helpt de waterbeheerder om het effect van maatregelen te kunnen beoordelen en daardoor betere beslissingen te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-16T10:42:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.