Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

ArcGIS maakt beleidsinformatie Den Haag toegankelijk

Dit artikel delen:
Den Haag

Open en transparant zijn, hoe doe je dat? Een aantal jaar geleden besloot de provincie Zuid-Holland dat er een portaal moest komen voor alle beleidsinformatie: gebruiksvriendelijk, inhoudelijk én voor een brede doelgroep geschikt. Beleidsmakers, bestuurders, politici en onderzoekers zouden er relevante informatie moeten kunnen vinden. Inmiddels zijn er twee websites beschikbaar waar de portaal-informatie wordt gebruikt.

Voor iedereen die op zoek is naar cijfers en kaarten over de provincie Zuid-Holland zijn er nu twee websites. Wat ging hier allemaal aan vooraf? 'Al snel na de start van de ontwikkeling van staatvan.zuid-holland.nl en waarstaatjeprovincie.nl was duidelijk dat we informatie centraal wilden opslaan en in gerichte informatieproducten wilden ontsluiten”, vertelt programmaleider beleidsinformatie Mathijs van Niel van de provincie Zuid-Holland. 'Vroeger hadden we een groot aantal applicaties met heel veel data erin en die applicaties hadden allemaal hun eigen database. Dit bracht veel onderhoud met zich mee en kostte veel geld. Bovendien was uitwisseling van data tussen systemen vaak tijdrovend.'

Interactief

De websites, de een gericht op de provincie zelf en de andere om te vergelijken met andere provincies, werken interactief. Als bezoeker is het mogelijk om informatie te filteren op onderwerp of gebied. Ook zijn er overzichtspagina’s met alle informatie per thema. Er kan ook informatie gezocht worden door zoekwoorden in te voeren. De onderdelen van de Staat van Zuid-Holland die bedoeld zijn voor een brede doelgroep -  zoals factsheets - zijn prominent aanwezig. De meer specialistische onderdelen - zoals open data - onderaan. De website staatvan.zuid-holland.nl bevat ongeveer honderd factsheets over onderwerpen, zoals demografie, woningbouw en verkeer. De kaarten in de factsheets worden gedeeld via Arcgis Online.”

Inhoudelijk had Van Niel een andere uitdaging, want wat is beleidsinformatie? 'Wij hebben geprobeerd een definitie te maken: beleidsinformatie is alle geografische en statistische informatie die nodig is voor het opstellen of bijstellen, uitvoeren en monitoren van beleid. Voor deze werkzaamheden is veel informatie nodig, bijvoorbeeld over trends als vergrijzing of duurzame energie, de ontwikkeling van de bevolking of het aantal files.'

Meer kaartproducten

De website Staat van Zuid-Holland is nog niet af. Met analytics-gegevens worden gegevens geanalyseerd om zo de website beter af te stemmen op de bezoekers. De website heeft ongeveer duizend terugkerende bezoekers per maand. Met name de onderwerpen wonen, economie, verkeer en milieu zijn populair. Er worden straks naar aanleiding van de analyses ook andere webapp-templates van Arcgis Online gebruikt en er komen nieuwe dynamische monitorrapportages. Ook wordt gewerkt aan een koppeling met de begrotingswebsite.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-16T09:55:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.