Bank haalt uitbesteding in eigen huis

Dit artikel delen:

Van Lanschot Bankiers haalt Cap Gemini Ernst & Young in huis voor het beheer van de ict-systemen van de bank. De it-specialisten van de bank hadden hier geen tijd meer voor, want zij moeten applicaties ontwikkelen voor transacties via internet.

Het is een ongeschreven wet dat een bank zijn eigen ict-systemen beheert. Omdat deze systemen privacy-gevoelige, gedetailleerde gegevens bevatten van bedrijven en particulieren is uitbesteden van beheer uit den boze.
Een jaar geleden besloot Van Lanschot Bankiers toch tot deze opmerkelijke stap. Het beheer werd uitbesteed aan specialisten van Cap Gemini Ernst & Young, die hun werkzaamheden bij de bank intern uitvoeren.
Leo Visser, hoofd systeemontwikkeling en beheer bij Van Lanschot Bankiers, licht toe: "De komst van internet dwingt ons tot nieuwe ict-investeringen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van transacties via internet. Wij willen liever dat onze eigen mensen werken aan nieuwe ontwikkelingen."
Omdat de bestaande systemen moeten blijven draaien, zijn hiervoor beheerspecialisten van Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) ingehuurd. Om zeker te zijn dat deze dienstverlener zijn taak zou aankunnen, bezocht Visser een andere bank waar CGE&Y al vier jaar het beheer van de productiesystemen verzorgt.

Privacy

Van Lanschot Bankiers heeft de ict voor de 35 vestigingen in Nederland centraal georganiseerd in Den Bosch. Via deze stad is er ondersteuning voor alle bankproducten, zoals effecten, betalingsverkeer, sparen en kredietverlening.
Volgens Visser zijn er het afgelopen jaar geen privacygevoelige gegevens uitgelekt. "De medewerkers van CGE&Y werken hier intern op onze systemen. Bovendien hebben ze een geheimhoudingsplicht moeten ondertekenen. Dankzij die aanpak zijn er geen problemen op dat gebied geweest."
De kwaliteit van het geleverde werk wordt elke maand beoordeeld door Van Lanschot Bankiers. Aanvankelijk waren er wat problemen omdat het kennisniveau niet hoog genoeg was. Inmiddels is dit probleem opgelost.
Op een schaal van één tot vijf was het laatste cijfer 3,8. Visser: "Omdat de ploeg van CGE&Y een vaste samenstelling heeft, wordt dit rapportcijfer steeds hoger."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-23T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.