Boeren woedend over systeem premie-inning

Stichting eist schadevergoeding bij bedrijfsvereniging

De Stichting Collectieve Schadeclaims Agrarische Sector (Sticosas) eist van de bedrijfsvereniging Guo een schadevergoeding van circa 1,6 miljoen gulden. Honderden agrariërs en slagers ondervinden veel last van een falend automatiseringssysteem.

Het GUO (Gemeenschappelijk Uitvoeringsorgaan) voerde anderhalf jaar geleden het nieuwe premie-, innings- en vaststellingssysteem (Prins) in bij de agrarische sector. Volgens Bert van der Tholen, voorzitter van Sticosas en werkzaam bij het accountantskantoor LTB, liep dat direct fout omdat in het systeem vervuilde bestanden terecht waren gekomen. "Daardoor kwamen de verstrekte gegevens niet overeen met die uit de loonadministratie van de agrarische ondernemers. Op de nota's voor premievaststelling en -inning, automatische incasso's en computeruitdraaien stonden steeds weer fouten. Zo kreeg een bedrijf een aanslag voor achttien medewerkers, terwijl het maar acht mensen in dienst had. Ook klopte bijvoorbeeld de informatie over vakantiebonnen niet en verschilden de cijfers over aantallen gelegenheidsarbeiders. De bedrijven moesten hun accountants inschakelen om de fouten te herstellen, wat extra kosten tot gevolg had."

Claim

Nadat een overleg tussen het Guo en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) strandde, hebben gedupeerde bedrijven, waaronder veel tuinders en slagers, zich verenigd in Sticosas. Deze stichting wil de schade verhalen op het Guo en, als het uitvoeringsorgaan het niet kan betalen, bij de toezichthouder Lisv (Landelijk instituut sociale verzekeringen). Sticosas is momenteel in gesprek met het Guo. Wanneer daar niets uitkomt, start het een gerechtelijke, bestuurlijke procedure. Het houdt de civielrechtelijke weg nog achter de hand. De claim kan trouwens oplopen tot ongeveer 50 miljoen gulden indien elke werkgever zich aanmeldt bij Sticosas.

Voorlichting

Prins is een door het Guo zelf gebouwd Cobol-systeem dat draait op een AS/400-platform. Invoering ervan betekende een geheel nieuwe werkwijze en minder administratieve rompslomp. De premie-inning verliep vroeger via voorschotnota's. Met Prins kan dat voortaan in een keer, waardoor het achteraf exact berekenen van de premie niet meer nodig is. Marcel Pisa, zegsman bij Guo, erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Maar", zegt hij, "de invoering van het nieuwe systeem betekent een dermate grote ingreep dat kinderziektes onvermijdelijk zijn. Prins is in essentie een goed systeem dat de lasten van werkgevers omlaag kan brengen."
Pisa legt de schuld voor een deel bij de werkgevers en de accountants die zelf verkeerde gegevens zouden hebben aangeleverd. Het corrigeren daarvan is moeilijk, omdat handmatige invoer in het nieuwe systeem niet mogelijk is. Hij geeft echter toe dat een betere voorlichting over de opzet van het systeem een hoop ellende had kunnen voorkomen. "We hebben echter niet met iedereen evenveel problemen. Momenteel zoeken onze relatiebeheerders uit hoe we hiermee om moeten gaan."

Slechte dienst

Van der Tholen beschuldigt het Guo van een arrogante houding. "De vereniging heeft op eigen houtje besloten het nieuwe systeem in te voeren. Ik krijg de indruk dat ze nauwelijks hebben proefgedraaid". Navraag bij de Lisv leert dat de koepelorganisatie het Guo heeft afgeraden het systeem in te voeren. Woordvoerster Dianne Paarhuis vertelt dat haar instelling met andere bedrijfsverenigingen nog aan het nadenken is over de opzet van een systeem voor premie-inning achteraf. "Het Guo is echter verantwoordelijk voor de eigen bedrijfsvoering. We wachten wel af of ze contact opnemen over eventuele claims."
De situatie is inmiddels verbeterd, maar nog steeds zijn alle problemen niet opgelost, constateert Van der Tholen. "Wat de zaak niet ten goede komt, is de reorganisatie waarin het Guo zich bevindt. Dat vertraagt het zoeken naar een oplossing. Ook ergeren slagers en tuinders zich over de lange wachttijden wanneer ze telefonisch om hulp willen vragen." De uitvoeringsinstantie bewijst zichzelf al met al een slechte dienst, vindt hij. "Nu zijn de agrarische werkgevers verplicht om van de diensten van het Guo gebruik te maken. In 2001 kunnen zij hun eigen bedrijfsvereniging kiezen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.