Software moet nu al jaar 20000 aankunnen

Onder het tijdig uitvoeren van millenniumreparaties moet als uiterste datum 31 december 1998 worden verstaan.

Deze uitspraak van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering kan verstrekkende gevolgen hebben voor aansprakelijkheidskwesties rond het Jaar 2000-probleem. Dit komt naar voren in het op 1 december te verschijnen overzichtsboek '50 vragen over het millenniumprobleem', van de juristen Anja Dekhuijzen en Elisabeth Thole, werkzaam bij het advocatenkantoor Trenité van Doorne.
De Stichting Geschillenoplossing Automatisering deed deze uitspraak al in april 1998 in een geschil tussen een leverancier van software voor groothandels en een Maastrichtse klant over het tijdig aanpassen van de software. Het softwarehuis had in een brief toegezegd de software tijdig millenniumbestendig te maken, maar noemde geen concrete datum. De klant bracht vervolgens de brief in bij de arbitragecommissie. Dekhuijzen en Thole verbazen zich over het feit dat aan deze conclusie vrijwel geen ruchtbaarheid is gegeven. Hoewel het de eerste uitspraak betreft over de uiterste datum van aanpassing, moeten leveranciers rekening houden met het feit dat rechters deze kunnen navolgen, stelt Dekhuijzen. "Zeker gezien het feit dat het oordeel aansluiting vindt bij de algemeen gedeelde opvatting dat 31 december 1998 als een verantwoorde sluitingsdatum geldt voor millenniumherstel. De gedachte hierachter is dat gebruikers het jaar 1999 nodig hebben om te testen en noodscenario's op te stellen."
Praktisch gezien kan de uitspraak betekenen dat gebruikers een stok achter de deur hebben. "Als leveranciers te laat begonnen zijn met het aanpassen van de software en 31 december niet halen, moeten zij - als deze uitspraak algemeen wordt gevolgd - er rekening mee houden dat schade op hun verhaalbaar kan zijn."
De twee juristen hebben in het boek de volgens hen vijftig meest gestelde vragen over het millenniumprobleem in veertien hoofdstukken op een rijtje gezet en beantwoord. Doel van de publicatie is het inzichtelijk maken van de juridische aspecten rond het Jaar 2000.   RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.