Rabofacet gunt Siemens Nixdorf mega-order

De nieuwe joint venture Siemens Nixdorf heeft een miljoenencontract afgesloten met Rabofacet, het facilitair bedrijf van de Rabobank. Het Nederlandse bedrijf blaast zelfs een oude server-lijn nieuw leven in om de bank van dienst te zijn.

Het eerste grote wapenfeit van Siemens Nixdorf betreft de vervanging van de hardware bij alle Rabobanken waarop het gegevensinvoersysteem KIK draait. Het gaat om zo'n 700 oude machines, waarvoor 559 standaard Siemens Nixdorf Banking Network Computers (BNC-backoffice servers) in de plaats komen. Een deel van de banken werkt nog met oude Nixdorf-servers; het andere deel met Philips-computers. Rabofacet besloot tot vervanging omdat de onderhoudscontracten op beide computerlijnen dit jaar aflopen en Philips zijn apparatuur daarna niet meer wil ondersteunen. "Siemens Nixdorf doet dit wel. Het heeft speciaal voor ons de BNC-productielijn weer opgestart, waardoor we de toepassing niet hoefden aan te passen", zegt projectleider Hans Verhoef. Normaliter levert Fujitsu Siemens Computers computerapparatuur, maar in het geval van Nederlandse banken en supermarkten regelt Siemens Nixdorf dat.
Het systeem KIK, dat balietransacties en back-office mutaties naar het centrale mainframe stuurt, is al 21 jaar naar tevredenheid in gebruik. Hoewel KIK aan vervanging toe is, heeft Rabofacet hogere prioriteiten gegeven aan andere ontwikkelingen, zoals het millenniumprobleem, de invoering van de euro en elektronische handel. "Het systeem blijft voorlopig in de lucht", meldt Verhoef.

Raboweb

Siemens Nixdorf neemt als het ware tien jaar na dato revanche op Olivetti. Rond 1990 kaapte de Italiaanse automatiseerder voor de neus van de Duitse concurrent een mega-opdracht weg waarbij het een IBM OS/2-platform voor de front-office van de Rabobank zou inrichten. Dat project mislukte jammerlijk, op een paar lokale Laura-toepassingen na. Uiteindelijk ging de Rabobank verder met Windows NT en verving het Oracle voor Sybase als onderliggende database.
Hans Verhoef verwacht dat zowel de Laura- als de KIK-applicaties over een aantal jaren zijn vervangen door centrale, op webtechnologie gebaseerde toepassingen die de bankfilialen via Raboweb kunnen gebruiken.

Nixdorf

Het Siemens-concern verkocht in oktober vorig jaar Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems aan een consortium van durfkapitalisten. Deze groep, die IT-activiteiten voor het bankwezen en de detailhandel verricht, is verder gegaan onder de naam Wincor Nixdorf.
In Nederland werd echter voor een variant gekozen. Daar richtte Siemens Nederland NV en Wincor Nixdorf een joint venture op onder de eerder gebruikte naam Siemens Nixdorf. De Nederlandse vestiging van Siemens wilde niet dat de inkomsten uit de succesvolle activiteiten van Retail and Banking Systems door desinvesteringen zouden wegvallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.