Accu worstelt met nieuw beleidsplan

Directie schakelt externe adviseur in

UTRECHT - Binnen enkele maanden komt de directie van het Academisch Computercentrum Utrecht (Accu), daarbij geassisteerd door een externe deskundige, met een nieuw concept-ondernemingsplan. Pogingen om in gezamenlijk managementoverleg een nieuw beleid te formuleren, zijn mislukt.

Om het interne besluitvormingsproces te bespoedigen werd vorig jaar een managementteam geformeerd bestaande uit drie van de zeven afdelingshoofden. Dit team overlegde met directeur ir J. Loeve over het toekomstige beleid van het Accu. Vorige maand is dit overleg opgeschort. Volgens een intern memorandum bestond er tussen de directeur en de drie leden verschil van mening over de samenstelling en de werkwijze van het team.

Commercieel

Het Accu ziet zich, net als tal van andere universitaire facilitaire diensten, geplaatst voor de vraag of en op welke wijze het zich als commerciële onderneming op de externe markt moet gaan richten. Vanwege de teruglopende studentenaantallen wordt gevreesd dat de universiteit minder geld te besteden zal hebben om IT-diensten af te nemen.
Daar komt bij dat de faculteiten vrij zijn in het besteden van hun eigen IT-budgetten en niet verplicht zijn gebruik te maken van de diensten van het Accu. Deze ontwikkeling heeft er inmiddels toe geleid dat de afdeling Onderwijs & Onderzoek, sterk is ingekrompen.

Geen eenstemmigheid

Volgens een woordvoerder bestaat er binnen het Accu wel consensus over de noodzaak om te anticiperen op de ontwikkelingen binnen de universiteit. Alleen is er, gelet op het opheffen van het management-adviesteam, kennelijk nog geen eenstemmigheid over de wijze waarop. Onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening en lokale overheden worden gezien als sectoren waar het Accu activiteiten kan gaan ontplooien. Zo heeft het Accu 150 huisartsenpraktijken geautomatiseerd en van de Open Universiteit de opdracht gekregen het landelijke netwerk te verzorgen.
Binnen enkele maanden komt directeur Loeve met een concept ondernemingsplan. Hij wordt daarbij ondersteund door een externe deskundige. Over het plan, waarin het beleid vanaf 1998 staat geformuleerd, zal intern overeenstemming moeten worden bereikt.

Positief resultaat

Overigens blijkt uit het deze week verschenen jaarverslag, dat het Accu het jaar 1995 met een positief resultaat van 895.000 gulden heeft afgesloten bij een omzet van ruim 29 miljoen gulden. Dat is 2 miljoen gulden minder dan in 1994. Ruim de helft van de omzet is afkomstig uit activiteiten ten behoeve van het universitaire netwerk. Het verzorgen van IT-cursussen - ook buiten de universiteit -, de verkoop van hard- en software, software-ontwikkeling, het beheer en onderhoud van de administratieve systemen van de universiteit en werkplekondersteuning zijn andere diensten waaruit het Accu omzet genereert. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-31T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.