Uitbesteding strategische IT waait over uit VS

Banken zetten automatiseringshart open voor dienstverleners

Grote strategische uitbestedingsovereenkomsten raken ook buiten de Verenigde Staten in zwang. Zelfs banken gaan er toe over. Het megacontract dat IBM met Bank of Scotland sloot en de uitbreiding van de overeenkomst tussen EDS en de Commonwealth Bank zijn hiervan de recentste voorbeelden van.

De Schotse bank heeft met IBM een tienjarig contract gesloten, waarbij Big Blue de gehele IT-infrastructuur overneemt en moderniseert. Zo'n 500 IT-medewerkers van de bank stappen over. Het contract heeft een waarde van 1,1 miljard dollar. Het is opmerkelijk dat een bank zijn gehele automatisering de deur uit doet, gezien de conservatieve inslag van de financiële wereld. "Toch", merkt IDC-analist John Ferrier op, "zijn banken en verzekeraars het actiefst in het onderzoeken van mogelijkheden tot uitbesteding. Alleen willen ze het risico zoveel mogelijk beperken. In het geval van Bank of Scotland speelt mee dat het een progressieve bank is en al dertig jaar een relatie met IBM als hard- en softwareleverancier onderhoudt."
IBM-concurrent EDS maakte deze week bekend een bestaand contract met de Australische Commonwealth Bank (3 miljard dollar) uit te breiden. Aanleiding is de fusie tussen de bank en Colonial Limited. Het extra contract heeft een looptijd van zeven jaar (waarde: 700 miljoen dollar). EDS moet de integratie tussen de IT-omgevingen van beide financiële instellingen in goede banen lijden, waardoor de IT-kosten omlaag kunnen. Bovendien moet het de dienstverlening op het gebied van e-commerce vernieuwen.

Struikelpunt

"Hoe strategischer het contract, hoe groter de omvang," zegt Hans van den Broek, directeur strategic outsouring IBM Global Services Nederland. "Dan behelst het niet alleen activiteiten voor de bestaande infrastructuur, maar ook de toekomst. Bijvoorbeeld webhosting of relatiebeheer, of het overnemen van zakelijke processen als call center of inkoop."
Van den Broek merkt dat er steeds meer strategische IT-contracten buiten de Verenigde Staten worden gesloten. "Bedrijven in Japan of Europa beschouwen outsourcing steeds meer als een middel om het roer om te gooien. IT vormt vaak een struikelpunt bij veranderingsprocessen. Het verandert niet snel genoeg. Dit is af te dwingen door het aan een externe partij uit te besteden."
Richard Oosterom, algemeen directeur EDS Nederland, voorspelt een grote toename in selectieve uitbesteding. "Bedrijven geven er dan uit strategische overwegingen de voorkeur aan om niet alles, maar bijvoorbeeld alleen desktop-beheer of het infrastructuurgedeelte uit te besteden.". Volgens IDC-analist Ferrier groeit de omzet van desktop-uitbesteding zelfs harder dan die van algemene uitbesteding.

Megadeals

In de eerste helft van 2000 zijn al diverse megadeals gesloten. Daarbij gaat het niet altijd om uitbesteding, maar ook om de vervanging van IT-systemen en het leveren van strategische diensten. Alleen al in de maand juni ontkurkte IBM de champagne voor contracten met een Australische bottelarij Southcorp (120 miljoen dollar) en Telefonica Argentina (252 miljoen). In de maand mei sleepte de automatiseringsreus opdrachten binnen van het Europese farmaceutisch concern Aventis (1,5 miljard dollar), Texaco (100 miljoen), het mede zelf opgezette Amerikaanse energiebedrijf The New Power Company (1,5 miljard) en de Scandinavische spaar- en verzekeringsbedrijven Skandia, Storebrand en If Property & Casualty Insurance, en detailhandelgroep ICA AB (1 miljard).
Concurrenten Computer Sciences Corporation en EDS lieten zich de laatste maanden ook niet onbetuigd, zij het in mindere mate. CSC sloot een zevenjarig contract met DuPont Pharmaceuticals (280 miljoen), terwijl EDS zaken deed met de Britse gevangenisorganisatie HM Prison Service (320 miljoen) en de Zuid-Australische overheid (373 miljoen dollar). Deze week maakte EDS ook nog een contract met Rolls Royce (2,2 miljard) bekend. Ondanks dit soort grote deals kampen beide bedrijven met tegenvallende groeicijfers in het tweede kwartaal. Een terugloop in de vraag naar traditionele IT-diensten zou hier debet aan zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.