Raet ruziet met Binnenlandse Zaken

Directeur Willemsen: 'Salarissysteem mislukt door onkunde ministerie'

Dit artikel delen:

Onvoldoende medewerking van de kant van de overheid, gebrekkige kennis van het systeem en gebrek aan deskundigheid van de begeleidende ambtenaren, zorgden ervoor dat Raet in maart dit jaar het ministerie van Binnenlandse Zaken verloor als klant. Dat stelt Raet-directeur Personele Systemen Th. Willemsen. Beide partijen hebben elkaar inmiddels gedagvaard om de geleden schade te vergoeden.

Raet kreeg in juni 1996 de opdracht om voor 12 miljoen gulden het salarissysteem van de overheid te vervangen. Vanaf het begin werd het project bemoeilijkt door gebrekkige medewerking van de betrokken ambtenaren, aldus Willemsen.
Volgens de Raet-directeur liep het project door de houding van het begeleidende agentschap Informatievoorziening Overheidspersoneel (IVOP) veel vertraging op. "Wij vonden dat het IVOP veel te weinig inbreng had in het project. Men deed met name erg lang over het beantwoorden van vragen of het geven van aanvullende informatie."

Oneens

Het ministerie is het niet een met de kritiek van Raet, stelt het schriftelijk. Omdat de zaak nog onder de rechter is, wil Binnenlandse Zaken niet inhoudelijk reageren.
Beide partners huurden vorig jaar een onderzoeksbureau in om hun verhaal kracht bij te zetten. Nadat de overheid KPMG onderzoek had laten doen naar de kwaliteit van het programma, liet Raet Moret, Ernst & Young de samenwerking sinds de start van het project doorlichten. KPMG concludeerde dat het Raet-produkt 'onvoldoende basis was voor de start van de acceptatietest'. Toenmalig minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken heeft die conclusie in maart al in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.
In augustus verschijnt het rapport van Moret, Ernst & Young. Dat concludeert, aldus Willemsen, 'dat de overheid op vele punten in de behandeling van het project in gebreke is gebleven'. "Ze zijn tot de conclusie gekomen dat de overheid geweldig vertragend heeft gewerkt", aldus de Raet-directeur.
Op de afgesproken dag van oplevering had het ministerie nog geen plan klaar voor de acceptatietestfase, aldus Willemsen. Hij noemt een en ander typerend voor het verloop van het project.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Auke Schouwstra