Automatiseringsuitgaven bij fiscus fors omhoog

Euro en millennium blijken kostenposten

Dit artikel delen:

De Belastingdienst meldt opnieuw een forse stijging van de automatiseringskosten. Vooral de millenniumproblematiek en de invoering van de euro brengen veel kosten met zich mee.

De kosten nemen zelfs sterker toe dan de verwerkte hoeveelheid aanslagen en ander verricht werk. In economentaal heet dit een daling van de volumeproductiviteit. Dit gebeurt overigens al sinds 1994. Ook de digitale informatieverstrekking brengt extra kosten met zich mee zonder dat daar meer prestaties (in de vorm van verwerkte aanslagen) tegenover staan.

E-mail

De ontwikkeling van digitale dienstverlening wordt overigens voortgezet. Zo zal de Belastingdienst de informatie op Internet beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers. Ook start een proef met externe e-mail. Doel is ervaring op te doen met het gebruik van e-mail als communicatiemiddel met belastingplichtigen en andere doelgroepen, zoals belastingadviseurs en douane-expediteurs.
Staatssecretaris Vermeend kondigt verder een verbetering van de dienstverlening aan. De telefonische bereikbaarheid wordt vergroot. Daarnaast werkt men aan een systeem dat de medewerkers in de klantbehandeling informatie op maat verschaft. Deze informatie zal direct zijn gerelateerd aan de situatie van de belastingplichtige.
Informatietechnologie is van grote betekenis voor de wijze waarop de Belastingdienst zijn taken uitvoert. De fiscus bezint zich voortdurend op kwaliteitsverbetering van de verschillende bedrijfsprocessen. Op twee locaties vinden experimenten plaats met nieuwe concepten voor de dienstverlening. Dit strekt zich uit van geïntegreerde klantenbalies tot moderne elektronische informatievoorziening. De mogelijkheden tot elektronische aanlevering van benodigde gegevens worden verbreed.

Aandacht voor euro

Volgend jaar worden veel computersystemen aangepast aan de euro. Dit jaar is vooral aandacht besteed aan impactanalyse en conversiestrategie. De efficiëntie op de werkplek is opnieuw object van onderzoek. De dienst Domeinen wil in 2001 haar geautomatiseerde informatiesystemen vervangen. Het intranet van de Belastingdienst zal worden gekoppeld aan het systeem van het kernministerie. De beveiliging is hierbij een belangrijk aspect.
De Belastingdienst kan geleidelijk aan weer aandacht geven aan andere zaken dan Millennium en euro. Vanaf volgend jaar ligt de nadruk op de vernieuwing van het proces van aangifte tot aanslag.
 
Euro op koers
De invoering van de euro bij de overheid vordert gestaag. Sociale Zaken bijvoorbeeld ligt op schema. Nu duidelijk is welke aanpassingen nodig zijn, kan de implementatie beginnen. Ook bij Economische Zaken staat het jaar 2000 in het teken van de ombouw van toepassingen.
Minder zicht is er op de gemeenten. Die zijn zelf verantwoordelijk voor de invoering van de euro in hun organisatie. Een niet tijdige aanpassing van de uitvoeringsorganisatie aan de euro brengt grote risico's met zich mee voor de dienstverlening aan cliënten en de wetsuitvoering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-24T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.