EMU vergt meer dan alleen euroconversies

Operatie Ragebol 2 laat banken anders rapporteren

Dit artikel delen:

Banken bereiden hun automatisering voor om de Europese Monetaire Unie (EMU) verder gestalte geven. Daarbij gaat het niet alleen om de euro-aanpassingen in de back-office. Ook rapportagesystemen moeten anders ingericht worden. Zij moeten informatie kunnen overdragen aan de Europese Centrale Bank in oprichting. Dit gebeurt in het kader van 'Operatie Ragebol 2'.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het monetair toezicht op de euro uitvoeren. De monetair controlerende taak ligt nu nog voor de aparte valuta bij de nationale centrale banken. In Nederland rapporteert elke bank maandelijks aan De Nederlandsche Bank (DNB) over zijn financiële huishouding. Dit gebeurt zo nauwkeurig mogelijk. Geen enkele bank wil namelijk in de belangstelling van DNB komen te staan door het onnauwkeurig aanleveren van statistische informatie.
De maandelijkse financiële 'foto's' van alle banken uit de EMU moeten in de loop van 1998 voortaan via DNB aan ECB worden getoond. De Europese instelling streeft naar uniformering van het aanleveren van de financiële data. 'Operatie Ragebol 2', door DNB in het leven geroepen, moet ervoor zorgen dat Nederlandse banken hun informatie aanbieden in een door ECB-gehanteerd standaard formaat. Tevens is in dit licht bekeken of de rapportagelast voor banken verminderd kan worden.

Ragebol

Banken rapporteren op verschillende manieren. De kleinere instellingen gebruiken vaak op algemene 'spread sheets' gebaseerde systemen. De grotere banken leggen verslag af met behulp van informatie uit hun mainframes of hanteren afzonderlijke rapportagesystemen. Een voorbeeld van zo'n systeem is Abacus, een product van softwareleverancier Fics. Volgens Arjan ten Elshof, manager reporting group van Fics, is Abacus reeds aangepast aan de Ragebol-eisen. "Het idee achter ons product is dat banken zich niet druk hoeven te maken om rapportagewijzigingen. Wij zorgen ervoor dat we op de hoogte zijn van de wijzigingen in de rapportageverplichtingen en passen ons systeem daarop aan."
'Ragebol 2' heeft twee belangrijke wijzigingen voor de banken in petto. Allereerst verkort DNB de tijd waarop de statistische informatie moet worden aangeleverd. Voorheen was dat de zestiende dag van de maand, straks wordt dit de elfde of de twaalfde. Ten tweede wordt een onderscheid geïntroduceerd tussen monetaire en niet-monetaire financiële instellingen. "In de Abacus-database komen er hierdoor twee velden bij", zegt Ten Elshof. "In combinatie met de geheel veranderde rapportagevorm kost het uiteindelijk twee manjaren om dit aan te passen. Overigens zal de invoering van de euro ons nauwelijks moeite kosten. Daarvoor hoeven we alleen de conversietabel met een euro-veld uit te breiden."

Onafhankelijk

Abacus is te gebruiken voor maandstaat- en deviezenrapportages en verslaglegging over nieuwe financiële producten. Het is een printgenerator die data uit een backoffice van een bank consolideert en in de gewenste rapportagevorm weergeeft. Het programma en de interface zijn in C++ ontwikkeld. "Het is geen volledig managementinformatiesysteem," benadrukt Ten Elshof, "omdat managementinformatie meer is dan enkel financiële informatie. Ik zie Abacus meer als een uitgebreid financieel informatiesysteem met gegevens die direct vanuit de productiesystemen van banken worden gehaald. Hierdoor zijn gegevens die banken opgeven, makkelijk herleidbaar."
Het product kent twee zogeheten 'native drivers' en kan gekoppeld worden aan databases van Oracle, Sybase en Centura. "Abacus maakt geen gebruik van stored procedures", stelt Ten Elshof, "om de onafhankelijkheid ten opzichte van database-managementsystemen te waarborgen. Ook Odbc, Microsofts standaardinterface voor databaseconnectivity, passen wij niet toe, omdat het de prestaties van Abacus vertraagt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.