Viag pakt 2000-probleem aan

Dit artikel delen:

De Vereniging voor coördinatoren I & A in Nederlandse Gemeenten verwijt de Vereniging Nederlandse Gemeenten laksheid bij het bestrijden van de millenniumproblemen. 'Laat ze uit hun ivoren torentje komen!', roept Johan van der Waal boos.

In een aantal artikelen (Computable, 24 april) besteedt uw blad aandacht aan de onlangs gehouden IT-beurs voor de lokale overheid. Een van de artikelen van Peter Mom geeft aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeenten dwingt om aandacht te besteden aan het 'Millennium'. Hij voert de heren Stoop en van Eijk van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aan als bron. Daarin zegt Van Eijk onder andere: "dat hij maar heel weinig weet van de andere 328 gemeenten die geen gebruik hebben gemaakt van de aangeboden scan".
Jammer dat deze heren vergeten zijn dat de Viag (de Vereniging voor coördinatoren I & A in Nederlandse Gemeenten) in januari een 'Jaar 2000'-serie is gestart. Daar zijn z�j bij betrokken geweest. Deze serie geeft de gemeenten een volledig plan van aanpak; inventarisatieformulieren, managementpresentaties, brieven aan leveranciers, validatietesten enzovoort. Tot en met juni komt er iedere maand een uitgewerkte volgende fase van het plan van aanpak uit, zodat gemeenten gefundeerd en gefaseerd het probleem tegemoet kunnen treden. Verder is gezamenlijk met de twee overgebleven grote leveranciers, Sanderink en Civility, deze week een brandbrief verzonden naar de burgemeesters van alle gemeenten om aandacht te vragen voor deze problematiek.

'VNG oppervlakkig'

Sinds januari werken inmiddels 271 gemeenten via deze methode aan het millennium-probleem. Er is van enkele overlappingen sprake met gemeenten die ook de scan van de VNG hebben laten uitvoeren (een scan die overigens zeer oppervlakkig blijft).
Misschien dat de VNG zich wat meer uit het ivoren torentje moet laten zakken en eens moet kijken wat er werkelijk bij de gemeenten gebeurt. Er ligt een mooie taak voor hen om die 328-271 = 57 gemeenten duidelijk te maken wat het probleem is. Wat wel duidelijk is dat er van de 548 gemeenten, slechts 220 kiezen voor een dure VNG-aanpak. Inmiddels hebben er reeds 281 voor de praktische Viag- aanpak gekozen.
 
J. van der Waal,
bestuursadviseur Viag

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z J. van der Waal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.