Oracle bouwt samen met Health South aan een 'papierloos' ziekenhuis

Digitale zorg

Dit artikel delen:

Health South, een van de grootste dienstverleners in de Amerikaanse gezondheidszorg, werkt samen met Oracle bij de bouw van een digitaal ziekenhuis. In dit ziekenhuis met 220 bedden zullen papieren, formulieren, pennen en films worden vervangen door monitors, draadloze palmtops en digitale beelden.

In het voorjaar van 2002 zullen de partners in Birmingham, Alabama beginnen met de bouw van het ziekenhuis dat zeker 125 miljoen dollar gaat kosten. Bij ieder bed in het digitale hospitaal zal een monitor komen waarop artsen en verplegers alle informatie die het ziekenhuis heeft over een patiënt kunnen bekijken. Een arts kan zo bij voorbeeld in een handomdraai beschikken over röntgenfoto's van een patiënt die twee jaar geleden zijn gemaakt. Uiteraard levert Oracle de databank waarin alle informatie is opgeslagen.
Het ziekenhuis krijgt zijn eigen draadloze netwerk waarmee artsen en verplegers op iedere willekeurige plek via een pda (personal digital assistant) data kunnen opvragen en invoeren. Via internet zal een arts ook buiten het ziekenhuis gegevens over een patiënt kunnen opvragen.

Kommer en kwel

Terwijl ziekenhuizen met de duurste en meest geavanceerde technologie werken, blijft het vaak kommer en kwel wat betreft het efficiënte gebruik van de gegevens die deze systemen opleveren. Een reden daarvan is dat veel informatie niet is gedigitaliseerd. Een andere reden is dat de apparatuur wordt geleverd door een groot aantal leveranciers, wat problemen oplevert bij de integratie van de data in een centraal systeem. Afdelingen van ziekenhuizen werken vaak met verschillende databanken en met computersystemen die incompatibel zijn. Gevolg is dat het personeel van een ziekenhuis volgens schattingen 15 tot 20 procent van de tijd bezig is (of verspilt) met het opzoeken van data.

Baanbrekend

Op zich is de technologie van het digitale hospitaal niet nieuw. Baanbrekend zijn echter de opslag van alle data in een gecentraliseerd systeem en het feit dat alle elektronische systemen vanaf de bouw compatibel zullen zijn. Oracle is verantwoordelijk voor de integratie van alle elektronische apparatuur en software die wordt geleverd door verschillende leveranciers. Oracle's E-Business Suite zal volgens ceo Larry Ellison het fundament zijn voor de administratieve- en bedrijfsprocessen van het digitale ziekenhuis.
De digitalisering moet ervoor zorgen dat informatie sneller beschikbaar is, personeel minder tijd kwijt is aan het invoeren van gegevens, en de communicatie tussen verschillende afdelingen verbetert. Uiteindelijk zal dat volgens Richard Scrushy, de ceo van Health South, leiden tot een betere medische zorg en lagere kosten. "We zullen laten zien hoe technologie de kosten van gezondheidszorg kan verlagen, het aantal menselijke fouten kan terugdringen en patiënten de best mogelijke zorg kan bezorgen."
Artsen die samenwerken met Health South reageren overwegend positief op de plannen. Wel worden er vraagtekens geplaatst bij de beveiliging van het systeem. De artsen zijn bang dat hackers gemakkelijk met vertrouwelijke data aan de haal zullen gaan. Volgens Richard Scrushy betekent digitalisering echter juist meer beveiliging, omdat veel vertrouwelijke informatie nu voor iedereen toegankelijk is in dossiers die door het ziekenhuis zwerven.
De achilleshiel bij de beveiliging van het digitale ziekenhuis is volgens insiders het draadloze netwerk. Volgens een recent rapport van een Internet research groep van de University of California in Berkeley is WEP (Wired Equivalent Privacy), het protocol waarvan de draadloze IEEE 802.11 gebruik maakt, veel gemakkelijker te kraken dan tot nu toe werd aangenomen. Health South zegt zeer sterke encryptie te zullen gebruiken voor het draadloze netwerk.

Haken en ogen

Volgens Barry Hieb, een arts die verbonden is aan it-consultant Gartner, zitten er veel financiële en technische haken en ogen aan de plannen voor het digitale ziekenhuis. Hij waarschuwt dat soortgelijke plannen eerder zijn mislukt. Hieb zegt in het blad Technology Review, een uitgave van het Massachusetts Institute of Technology, dat de plannen grote investeringen zullen vragen. Hieb: "Health South heeft een goede staat van dienst in het verbeteren van bestaande ziekenhuizen maar heeft geen indrukwekkende prestaties geleverd op het gebied van automatisering en Oracle is niet een leverancier van klinische applicaties."
 
Digitaal hospitaal voor zieke digirati
Ucla, de University of California at Los Angeles, heeft nog ambitieuzer plannen voor een 'all-digital hospital' dat in 2004 moet opengaan voor de eerste patiënten Het gaat om een door I.M. Pei ontworpen gebouw dat de lieve som van 1,3 miljard dollar gaat kosten. Het prijskaartje is onder meer zo hoog omdat het gebouw volledig tegen aardbevingen bestand moet zijn. Voor alle informatietechnologie in het gebouw is 100 miljoen dollar begroot. De bouwers van Ucla noemen de it in hun ziekenhuis 'patient-centric'. Alle 525 patiënten zullen op hun kamers kunnen beschikken over platte beeldschermen. Zij kunnen video's bestellen, video-conferenties beleggen, e-mail verzenden en over het web surfen. Daarnaast zullen ze via het ziekenhuisnetwerk behandelingsprogramma, testresultaten en informatievideo's over hun ziekte kunnen bekijken. Patiënten die thuis geheel gewend zijn aan de gemakken van de internetsamenleving, hoeven hier dus niet af te kicken van hun digitale gewoontes. Uiteraard zullen de artsen en verplegers over palmtops (op basis van Palm OS) beschikken om gegevens over patiënten op te zoeken of in te voeren. Deze palmtops zullen ook gebruikt worden als interface voor het bedienen van allerlei ziekenhuisapparatuur. Volgens Michael McCoy, de cio van Ucla, wordt het ziekenhuis zo gebouwd dat het tot 2050 geschikt is om steeds nieuwe informatietechnologie te adopteren. Alle it moet daarom zoveel mogelijk modulair zijn, wat wil zeggen dat een module kan worden verwijderd om plaats te maken voor nieuwe technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Teake Zuidema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.