Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Is Azure Stack de iPhone van het datacenter?

Computable Expert

Pieter de Haer
Portfoliomanager, PREVIDER. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Datacenters en Beheer.

Begin oktober komt Azure Stack beschikbaar in Nederland. Deze technologie van Microsoft moet het hosten van een hybride Azure-cloud in je eigen datacenter gebruiksvriendelijker maken dan ooit. Zowel bedrijven als it-dienstverleners hebben veel interesse en je kunt inmiddels echt spreken van een hype. Is Azure Stack dezelfde mijlpaal voor de hybride cloud als de eerste iPhone voor de smartphone-markt? Of is de commotie een beetje overdreven?

In het Nationaal SaaS Survey, een onderzoek onder Nederlandse Iisvs, wordt de vraag gesteld welke technologieën bij deze organisaties momenteel in de belangstelling staan. 29 procent van de isv’s geeft aan dat interesse te hebben in Azure Stack en serieus te willen onderzoeken of het iets voor hen is. Azure Stack blijkt zelfs de populairste technologie uit het onderzoek te zijn. Dat is niet geheel verrassend, want als je de vakbladen leest, kun je ook niet om Azure Stack heen. De marketingmachine van Microsoft draait op volle toeren.

Azure Stack is ontegenzeggelijk een technologisch hoogstandje. De techneuten van Microsoft zijn erin geslaagd delen van het omvangrijke Azure cloudplatform in een hardware-appliance te passen die je in je datacenter kunt neerzetten. De interface van het platform en de beheermethodiek zijn identiek aan de publieke Azure-cloud , waardoor datacenterbeheerders die hier aan gewend zijn hetzelfde gebruikersgemak zullen ervaren. Azure Stack kan bovendien heel eenvoudig gekoppeld worden aan publieke Azure-cloud, wat veel nieuwe schaalbaarheidsmogelijkheden biedt. Heel slim allemaal.

Introductie van de iPhone

De hele hype rond Azure Stack doet me een beetje denken aan de introductie van de iPhone. Net als de iPhone is Azure Stack een totaaloplossing, een combinatie van hardware en software. Hierdoor kan Microsoft veel sneller nieuwe releases uitbrengen zonder problemen met de compabiliteit en stabiliteit van het platform. Net als de iPhone biedt Azure Stack een behoorlijke mate van gebruikersgemak en het is een revolutionair product. 

De grote kracht van Azure Stack is vooral dat het je de mogelijkheid geeft een private cloud te bouwen met een naadloze integratie van de public cloud. De ultieme hybrid cloud dus. Je weet precies waar je data staat en je kunt waar nodig en mogelijk eenvoudig rekenkracht en opslag bijschalen uit de publieke Azure-cloud. Ook ben je zelf in control over het tijdstip waarop je patches en updates doorvoert. Die hoge mate van controle is heel prettig voor bedrijven die met privacygevoelige gegevens werken en moeten voldoen aan strenge wet- en regelgeving rond databescherming. Om dezelfde reden willen isv’s graag met Azure aan de slag. De back-end met privacy gevoelige data kan op Azure Stack draaien, terwijl de front-end in Azure Public wordt gehost. 

Maar er zijn ook andere use cases voor Azure Stack te bedenken. Zo is het ook goed inzetbaar in omgevingen met weinig internetdekking, zoals bijvoorbeeld een cruiseschip of een booreiland. En tot slot is Azure Stack ook een ideale testomgeving voor bedrijven die wereldwijd diensten leveren via SaaS. Ze kunnen hun software eerst op Azure Stack ontwikkelen &en testen, om de productieversie vervolgens snel internationaal uit te rollen via de Azure public cloud.

Verschillende smaken

Net zoals de iPhone heeft Azure Stack ook beperkingen. Je kunt de hardware bijvoorbeeld maar in drie smaken krijgen, een vier-, een acht- en twaalf-nodes appliance. Wil je meer capaciteit, moet je een nieuwe stack aanschaffen. Als private cloud is Azure Stack daardoor lastig schaalbaar. Verder is Azure Stack in de meeste gevallen ook duurder dan public Azure.

Daarnaast zijn veel voordelen van Azure Stack niet direct van toepassing in Nederland. Het voordeel van een lage latency wanneer Azure Stack in je eigen datacenter wordt geplaatst is maar beperkt, omdat Azure Public ook in Nederland beschikbaar is en low-latency glasvezelverbindingen naar bedrijfslocaties snel en betaalbaar zijn.

Los van dit alles, lijkt het vrijwel onvermijdelijk dat Azure Stack een succes wordt. Maar het is mijn inziens niet een oplossing voor iedereen. Ik zou adviseren om je zeker te verdiepen in Azure Stack, maar daarbij wel zorgvuldig af te wegen of de technologie past bij je zakelijke doelstellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-25T14:27:00.000Z Pieter de Haer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.