Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe maak je een bedrijfsfilm zelf? 5 Tips voor jouw bedrijfsvideo!

Dit artikel delen:

Steeds meer ondernemers zetten een bedrijfsfilm maken hoog op hun agenda. Maar zo’n bedrijfsvideo is natuurlijk niet in een half uurtje gemaakt, want je moet het een en ander voorbereiden, zoals bij wie kan ik die bedrijfsfilm laten maken? Wat ik moet zelf ervoor doen? Wat zullen de bedrijfsfilm kosten bedragen? En natuurlijk: hoe vind ik het juiste videoproductiebedrijf? We nemen alle belangrijke zaken met je door in dit artikel.

Wat is een bedrijfsfilm?

Een bedrijfsfilm is een video op het internet die bedrijven inzetten om hun product of dienst onder de aandacht te brengen bij de gewenste doelgroep op een niet-commerciële manier. In een goede bedrijfsfilm worden uiteraard belangrijke voordelen van jouw dienst of product benoemd. Soms komt de eigenaar of product owner in beeld die uitlegt hoe het productieproces werkt.

In tegenstelling tot een promotievideo, die veel commerciëler is, wordt een bedrijfsfilm ook wel een uitlegvideo of informercial genoemd. Waarbij dus het informerende karakter sterker is dan het commerciële karakter. Natuurlijk kun je best een beetje reclame voor jezelf maken, daarvoor laat je uiteraard een bedrijfsfilm maken, maar het voert zeker niet te boventoon.

Hoe maak je zelf een bedrijfsfilm?

Heden ten dage kun je binnen een week, van script tot idee, bedrijfsfilms laten maken. Maar hoe maak je een bedrijfsfilm zelf? Allereerst: het kan echt. Want er zijn talloze bedrijven die zelf een bedrijfsfilm maken door middel van enkel mobiele telefoons. Klinkt gek, maar dat is het niet, want influencers doen dit dagelijks en verdienen er soms miljoenen euro’s mee. Zo gek is dat dus niet. Je moet dan wel een beetje camara geniek zijn. Als je dat als bedrijfseigenaar niet bent, kun je natuurlijk een medewerker laten inzetten.

Belangrijke bedrijfsfilm maken tips

De belangrijkste bedrijfsfilm maken tips voor een professionele video is: schrijf je verhaal in steekwoorden alvast uit. Zo maak je een eenvoudig video script. En de allerbelangrijkste tip: liever een leuk en kort bedrijfsfilmpje van 30 seconden dan 3 minuten gepraat waar niemand online op zit te wachten. Kort en bondig, oftewel spitsvondig, is key voor het maken van een bedrijfsfilm.

Zomaar even een bedrijfsfilm opnemen is dus niet aan te bevelen. Denk goed na over wat je wilt zeggen. Wie is je doelgroep? Wat moet de kijker doen na het bekijken van je bedrijfsvideo? Wat wordt jouw call to action? Welk gevoel wil je met jouw bedrijfsfilm uitstralen? Allemaal belangrijke vragen die je moet beantwoorden voordat je een bedrijfsfilm laat opnemen.

Val op met een creatieve bedrijfsvideo

Er wordt tegenwoordig meer video dan ooit gepubliceerd. De strijdt om de online kijker is enorm. Vaak wordt in enkele seconden al bepaalt of men jouw bedrijfsvideo gaat uitkijken of niet. Dat maakt een bedrijfsfilm maken best een uitdaging. Een klein beetje creativiteit is niet meer genoeg. Je moet mensen betrekken in je film. Dit is vaak het moment dat men zich realiseert dat bedrijfsfilms maken meer is dan zomaar wat montage en camarawerk. Het is storytelling, entertainment, het complete plaatje: het is echt een vak!

Kosten van een bedrijfsfilm laten maken?

Gelukkig zijn er genoeg videoproductiebedrijven die je kunnen helpen met het opzetten van een goede video campagne. Wat het gaat niet alleen om het maken van de bedrijfsfilm en een cameraman op locatie, ook om de distributie. Want je wilt natuurlijk kijkers, het liefst duizenden kijkers in je doelgroep. Zodat je weet dat de bedrijfsfilm laten maken kosten lager liggen dan het geld dat je er uiteindelijk mee hebt verdiend: het gaat om de return on investment.

Bespaar ook nooit op een goede voice-over stem

Een goed videoproductiebedrijf kan jouw de ROI – de opbrengsten van jouw bedrijfsfilms - voorrekenen aan de hand van eerdere succesvolle video cases. Zeker tegenwoordig is dat allemaal heel goed meetbaar via Google Analytics, waarin je bijvoorbeeld conversie doelen kunt instellen. Het is dus onzin om te besparen op een goede of bekende Nederlandse voice-over stem.  Kortom, neem je onze bovenstaande tips in acht, is de kans groot dat jouw video campagne succesvol wordt. 

Van branding tot digital storytelling met emotie

Zoals je ziet kun je bedrijfsvideo’s voor bijna alles inzetten, van branding tot digital storytelling met emotie. Maar ook een infomercial of employer branding zijn bewezen branded content marketing concepten. Maar bovenal maak je jouw video visueel aantrekkelijk en laat je bedrijfsvideo social proof maken. Alleen zo kun je het maximale halen uit communiceren via (animatie) video. Bekijk de showreel van een videomontage producent die bij jouw bedrijf past, en ga aan de slag. Want dat video meerwaarde heeft voor je bedrijf is duidelijk. Succes!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-22T12:16:33.000Z Agnes Kiela
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.