Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Er zijn zoveel online veilingen. Hoe werken ze precies ict technisch?

Dit artikel delen:

Vroeger ging men naar een veiling toe en met een bordje ging je tegen elkaar opbieden. Tegenwoordig vinden de meeste veilingen online plaats. Je hoeft niet het hele land door te reizen en je kunt aan de veiling deelnemen op een eigen moment. Maar hoe werkt zo’n veiling ict technisch? Het antwoord op die vraag lees je in dit artikel.

Opbieden

Het opbieden en wachten tot het laatste bod is verleden tijd. De veilingen hebben online een bepaalde doorloop- en eindtijd. Daarmee weet je als bieder wanneer je het hoogste bod uit kan brengen. De veilingen sluiten automatisch als de eindtijd of doorlooptijd verstreken is. Zo werkt het in ieder geval bij biedingen die via een systeem verlopen, zoals ticketveiling. Bij Catawiki kan de eindtijd nog wel eens verhoogd worden wanneer er in de laatste minuut een bod wordt uitgebracht. Zo krijgt iedere bieder een eerlijke kans.

Betalingssysteem

Je hoeft niet meer het bedrag te geven aan de veilingmeester. Je maakt het simpelweg over via een online betalingssysteem. Zo maakt catawiki aanbiedingen gebruik van veilige betalingen. Catawiki geeft door aan de verkoper dat de betaling is bevestigd door de koper, dus dat het bedrag is overgemaakt. Catawiki houdt het dan vast. Zodra de verkoper de verzending bevestigt met behulp van een Track & Trace-code wordt binnen drie dagen na ontvangst het geld overgemaakt aan de verkoper, mits de koper het product heeft opgehaald en er geen klachten zijn van de koper. Het betalingssysteem is Stripe.

Veilig bieden

Bij online biedingen kan er nogal eens gefraudeerd worden. Zo kunnen verkopers zelf de prijs opdrijven door een bod te plaatsen. Bij Catawiki is dit niet mogelijk. Het systeem zorgt ervoor dat de aanbieders niet met hun account kunnen meebieden op eigen kavels. Daarnaast moeten verkopers zich legitimeren. Dit is verplicht voor de betalingsverwerker Stripe.

Overigens zeggen sommige platformen dat je geen herroepingsrecht hebt. Dit is niet altijd het geval. Bij de traditionele veilingen was hier wel sprake van, maar aangezien je als bieder een koop op afstand doet, geldt de Wet koop op afstand. Je hebt dus niet de mogelijkheid, zoals bij een traditionele veiling, om te bekijken wat je precies koopt. In de meeste gevallen kun je de aankoop tot 14 dagen herroepen en retourneren. Notarieel toezicht

Bij de meeste veilingsites staan de veilingen onder notarieel toezicht. Zo kan een notaris op ieder gewenst moment de biedgeschiedenis van bieders bekijken. Ook heeft de notaris inzicht in alle veilingen. De notaris controleert of alle regels en voorwaarden in acht worden genomen.

Commissie

Een groot verschil in vergelijking met traditionele veilingen, is dat een veilingsite een bepaalde commissie rekent. Dit is dan ook het verdienmodel van de platformen die veilingen aanbieden. Catawiki hanteert 12,5% aan commissie over het winnende bod. Daarvoor heb je wel dan wel weer controle door experts, die het object taxeren en zo weet je zeker dat je het object niet voor te weinig verkoopt. Daardoor weet je als gebruiker dat alles wat je op Catawiki vindt een bepaalde waarde heeft.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-15T16:11:05.000Z 24webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.