Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De Data-gedreven Woningcorporatie

Dit artikel delen:

Hoe kunnen woningcorporaties proactief beantwoorden aan hun verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in de wijk en het duurzame welzijn van de huurder? Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om een helder beeld te hebben van de behoeftes van huurders en de staat van hun woningen. Moderne corporaties zetten hiertoe in onze visie het groeipad in richting ‘De Data-gedreven Corporatie’.

Eén helder inzicht in huurder en woning

Ouderen die langer thuis wonen faciliteren, kwetsbare gezinnen proactief ondersteunen; huurders helpen om kosten te besparen en het milieu minder te belasten door energieneutraal te wonen. Woningcorporaties voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijken, ondersteuning van bijzondere doelgroepen en de duurzaamheid van de gemeenschap.

Om op deze vlakken het verschil te maken, willen en moeten corporaties samen optrekken met hun ketenpartners in de driehoek bestaande uit Gemeente, Zorginstellingen en Woningcorporaties. Corporaties willen helder, betrouwbaar en zelfs voorspellend inzicht hebben in de behoeften van huurders en de staat van woningen. En ze willen de efficiëntie verhogen door intern beter samen te werken en slimmere beslissingen te maken, op elk niveau van de organisatie.

Hoe maken corporaties het mogelijk om op ieder van deze vlakken over betere inzichten te beschikken?

Van data naar meerwaarde voor huurders

Uw woningcorporatie heeft waardevolle data en processen vastgelegd in applicaties en databronnen. In de nabije toekomst gaat sensordata daarbij ook nog een belangrijke rol spelen. U wilt deze data en processen gebruiken in nieuwe toepassingen om meer waarde voor uw huurders te bieden, en uiteindelijk voor de gehele gemeenschap die u dient.

Hoe creëert u een modern en veilig dataplatform, en hoe kweekt u de data-gedreven manier van werken en denken die uw organisatie maakt tot de data-gedreven corporatie van de toekomst?

Integratie voor maximale toegevoegde waarde

Een dataplatform kan alleen de maximale waarde leveren als het gebouwd is op slimme integraties tussen interne systemen onderling, maar ook koppelingen met systemen van uw partners. Dit bevordert de efficiëntie en effectiviteit van de samenwerking tussen ketenpartners, maar ook tussen verschillende onderdelen binnen uw organisatie.

Datakwaliteit zorgt voor vertrouwen Integratie zorgt er daarnaast voor dat iedereen in uw organisatie altijd informatie ophaalt en wijzigingen doorvoert op één plek, op één aggregatieniveau. Dit betekent dat er voor iedere medewerker en voor iedere externe die te maken heeft met uw corporatie maar één waarheid bestaat; één versie van een bepaald bestand.

Uw medewerkers faciliteren om meer waarde te leveren

Om flexibel in te kunnen spelen op toekomstige veranderingen in de markt en op de continu veranderende wensen van uw huurder, moet u eerst uw mensen intern in staat stellen innovatief en wendbaar te werken. Dan pas kunnen ze méér waarde gaan leveren voor de eigen organisatie, en daarmee voor de huurder.

De moderne werkomgeving biedt uw medewerkers de mogelijkheid om op iedere plaats en op ieder gewenst ogenblik gemakkelijk met elkaar samen te kunnen werken, en om relevante data in te zien. In plaats van in zeven verschillende applicaties tegelijk te moeten zoeken om van één klant of één woning informatie te vinden of te bewerken, krijgt uw medewerker voortaan vanuit één centrale en persoonlijke werkomgeving toegang tot de relevante applicaties en informatie.

Voorop lopen met digitale innovatie

De digitalisering van de gehele maatschappij heeft een groot effect op wat een huurder verwacht van een publieke of commerciële organisatie. En de verwachting is dat de versnelling van die technologische ontwikkeling alleen nog maar gaat toenemen de komende jaren.

Die digitalisering heeft niet alleen invloed op wat er extern gevraagd wordt van uw woningcorporatie. Voor veel corporaties zijn ook de wensen van de werknemer erg belangrijk. En die werknemer verwacht - net als de huurder - steeds sneller en gemakkelijker toegang tot de voor hem/haar relevante informatie en processen. Alleen door uw medewerkers dat te bieden, kunt u hen echt zelfsturend helpen opereren.

Data-gedreven werken en denken

De digitale transformatie draait natuurlijk om veel meer dan alleen technologie. Slim, agile en innovatief samenwerken begint bij adoptie van de data-gedreven denk- en werkwijze, en van de digitale werkomgeving. De laatste steunpilaar die u dus nog nodig heeft om een echt data-gedreven corporatie te worden, is een effectieve change management of adoptie-aanpak.

Met technologie is alles mogelijk. Maar een technisch perfect werkende oplossing opleveren is de helft van het werk. Technologie en software worden pas echt waardevol wanneer mensen de mogelijkheden ervan volledig gaan benutten.

Data-gedreven werken betekent eigenlijk niets anders dan je continu bezighouden met wat een bepaalde beslissing betekent voor de klant, of huurder. Het moderne dataplatform maakt dit mogelijk. En de data-gedreven corporatiemedewerker maakt het verschil.

Meer over het groeipad naar de data-gedreven corporatie?

De toekomst voor Woningcorporaties is data-gedreven. Zoveel is duidelijk. Maar hoe kan data-analyse precies bijdragen aan de doelstellingen die belangrijk zijn voor corporaties? Hoe draagt een dataplatform bijvoorbeeld bij aan betere service voor huurders of aan duurzamer wonen?

Om u te helpen bij uw denkproces maakten wij de trend paper 'De Toekomst van Wonen'. De paper begint met een interview met Roland Schweigl over de belangrijkste trends die momenteel spelen in “Nederland, corporatieland”. Bekijk de trend paper op de website van Motion10.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-13T10:08:46.000Z Motion10
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.