Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Verschil netwerk- en systeembeheerder

Dit artikel delen:

Veel jongeren zijn tegenwoordig enorm geïnteresseerd in IT en ICT. Dit komt doordat zij langere tijd achter de computer bezig zijn in hun vrije tijd dan dat volwassenen en ouderen dat hebben gedaan. Voor deze jongeren is het wel belangrijk om te weten wat hun opties zijn in de IT en ICT. Hiervoor moet goed onderzoek gedaan worden, zodat er een juiste studiekeuze gemaakt kan worden. Daarom vertellen we in dit artikel iets meer over de banen netwerkbeheerder en systeembeheerder.

Wat houdt het in om netwerkbeheerder te zijn?

In de simpelste zin is een netwerkbeheerder beheerder van het netwerk. De naam van het beroep is daarom enorm logisch. Maar zo makkelijk is het niet om netwerkbeheerder te zijn. Als we het hebben over een netwerkbeheerder dan hebben we het over iemand die ICT heeft gestudeerd en daarmee het computernetwerk van een bedrijf beheerd. Dit is niet zo makkelijk, omdat dit vaak over meerdere computers gaat. Deze computers zijn vaak ook aan elkaar aangesloten, zodat ze met elkaar communiceren. Deze verbinding gaat vaak via internet, LAN of WAN. Het netwerk van de beheerder is dus de omvang van de computers, servers, kabels en alles dat ermee te maken heeft. De netwerkbeheerder pleegt onderhoud aan het netwerk door bijvoorbeeld capaciteit te geven aan computers of de functionaliteiten te verbeteren door middel van updates. Voor de netwerkbeheerder lopen de functies uiteen. Zo zal je bij netwerkbeheerder vacatures zien dat er vaak ervaring gevraagd wordt in helpdesk en/of systeembeheer. Dit ligt aan de grootte van het bedrijf.

Wat houdt het in om systeembeheerder te zijn?

Als we naar ICT banen en IT banen kijken dan vinden we ook systeembeheerders. Net zoals een netwerkbeheerder, beheert een systeembeheerder de systemen van een bedrijf. Maar voor een systeembeheerder liggen de werkzaamheden net even anders dan een netwerkbeheerder. Een systeembeheerder is vaker bezig met het maken van back-ups, het installeren van hardware en software en het onderhoud aan het systeem.  Deze werkzaamheden zijn niet eens 50% van wat een systeembeheerder dagelijks doet. Een systeembeheerder heeft dus een breder takenpakket dan een netwerkbeheerder.

Wat zeker belangrijk is om te onthouden wanneer je geïnteresseerd bent in een ICT of IT opleiding is dat je als netwerkbeheerder of systeembeheerder regelmatige werktijden hebt. Toch kan het af en toe voorkomen dat je ‘s nachts, ‘s avonds of in het weekend moet werken. Dit komt door mogelijke storingen. Bij storingen buiten kantoortijden is het de taak van de netwerkbeheerder of systeembeheerder om dit te verhelpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Big data

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-30T10:53:00.000Z LEQUAL
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.