Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is een dataconsultant?

Dit artikel delen:

In de datagestuurde wereld van vandaag erkennen bedrijven de waarde van het omzetten van data in bruikbare inzichten. Maak kennis met de dataconsultant: een professional die bedrijven door het doolhof van data-analyses loodst en hen helpt slimmere beslissingen te nemen.

Maar wat doet een dataconsultant van ADC precies? Dat zoeken we uit.

Wat is de rol van een dataconsultant? 

Een dataconsultant is meer dan alleen een mooie titel. Deze professionals gebruiken hun technische vaardigheden en business intelligence om bedrijven te voorzien van op data gebaseerde scenarioplannen, waardoor ze strategische datagerelateerde beslissingen kunnen nemen. Enkele van de rollen die nauw aansluiten bij een dataconsultant zijn onder meer:

 • Softwareontwikkelaar: Richt zich op het ontwikkelen van softwareoplossingen die gegevens verwerken en analyseren.
 • Projectmanager: Leidt data-analyseprojecten en zorgt ervoor dat ze op tijd en binnen de reikwijdte plaatsvinden.
 • Quality Assurance Tester: Zorgt ervoor dat de data- en analysetools functioneren zoals bedoeld, waarbij de data-integriteit behouden blijft.
 • User Experience Designer: Zorgt ervoor dat datavisualisatietools gebruiksvriendelijk zijn.
 • Technisch schrijver: Creëert documentatie voor dataprocessen en tools, waardoor duidelijkheid voor alle bedrijfseenheden wordt gewaarborgd.

Welke vaardigheden moet je beheersen bij dataconsulting?

Navigeren in de analyse-industrie vereist een samensmelting van technische vaardigheden en inzicht in business intelligence. De markttrends veranderen voortdurend en de baanvooruitzichten voor bekwame analisten worden zelfs nog veelbelovender. Hier zijn enkele van de meest gewilde vaardigheden voor analyseconsultants:

 • Programmeertalen: Omdat data de ruggengraat vormen van veel zakelijke beslissingen, is beheersing van talen als Python of R niet onderhandelbaar voor data-analyse.
 • Probleemoplossende vaardigheden: Het creëren van overtuigende en nauwkeurige inzichten uit onbewerkte gegevens is een kunst. Het vereist robuuste analytische vaardigheden, waarbij de rol van analyses in effectieve bedrijfsanalyses verder wordt benadrukt, waarbij gegevensuitwisseling een belangrijk onderdeel is.
 • Communicatieve vaardigheden: De beste inzichten zijn nutteloos als ze niet effectief kunnen worden gecommuniceerd. Zowel mondelinge communicatieve vaardigheden als uitstekende communicatieve vaardigheden in schriftelijke vorm zijn absoluut noodzakelijk om complexe gegevensbevindingen in lekentermen over te brengen naar verschillende bedrijfseenheden.
 • Tijdmanagementvaardigheden: Met de toenemende vraag naar realtime datarapportage en flexibele leveringsbenaderingen wordt het beheren van strakke deadlines cruciaal.
 • Aandacht voor detail: Gezien het governancekader rondom data is het garanderen van nauwkeurige datarapportage van het allergrootste belang. Deze nauwkeurigheid is niet alleen essentieel voor het nemen van weloverwogen strategische beslissingen, maar ook voor het handhaven van de integriteit van de inspanningen van het data governance-team.

Welke tools gebruikt een dataconsultant?

De toolkit van een dataconsultant is net zo divers als de analytics-industrie zelf. Deze professionals maken gebruik van een reeks analysehulpmiddelen om dieper inzicht te krijgen in markttrends, waardoor ze van onschatbare waarde zijn voor elk bedrijf:

 • Front-endtechnologieën: Visualisatietools zoals Power BI en Tableau transformeren ruwe gegevens in betekenisvolle inzichten die slimmere beslissingen stimuleren.
 • Back-endtechnologieën: Robuuste servers en opslagoplossingen zijn van fundamenteel belang, vooral voor grotere bedrijven, voor het beheren en verwerken van grote hoeveelheden gegevens.
 • Databasetechnologieën: Kennis van zowel SQL- als NoSQL-databases is cruciaal voor het effectief opslaan, ophalen en organiseren van gegevens. De keuze hangt vaak af van de aard van de data en de specifieke bedrijfsbehoeften.
 • Cloud computing-technologieën: De komst van cloudplatforms zoals AWS, Azure en Google Cloud heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven met gegevens omgaan. Deze platforms bieden schaalbare en efficiënte oplossingen, die vooral gunstig zijn voor technologiebedrijven die het potentieel van big data willen benutten.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-03T13:20:58.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.