Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Harvard Business Review Analytic Services publiceerde samen met Payhawk

Number crunching vs. strategische waarde: Harvard Business Review Analytic Services rapport benadrukt impact voor financiële teams Harvard Business Review Analytic Services publiceerde samen met Payhawk een rapport dat stelt dat finance teams die IT maximaal inzetten van strategische waarde zijn.

Belangrijkste conclusies van het onderzoek van Harvard Business Review Analytic Services:

●      89% van de ondervraagde executives merkt op dat finance teams een uniek en waardevol perspectief kunnen bieden op de zakelijke uitdagingen van de organisatie.

●      76% zegt dat finance afdelingen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de huidige bedrijfsdoelstellingen van hun organisatie.

●      64% vindt dat finance afdelingen zich meer moeten bezighouden met het analyseren van financiële gegevens om aanbevelingen te kunnen doen over het businessmodel en de strategie van de organisatie.

●      67% van de directies vindt dat hun finance teams nog steeds het grootste deel van hun tijd besteden aan het controleren en boeken van facturen en onkosten.

Voor een maximale bijdrage aan de organisatie moeten finance teams meer automatisering inzetten, blijkt uit een recente studie van Harvard Business Review Analytic Services in samenwerking met Payhawk. Finance professionals worden nog te vaak belast met terugkerende administratieve taken en daardoor is er geen tijd voor strategische invulling van hun takenpakket of het snel kunnen verschaffen van financiële informatie waarmee zij de leiding van de organisatie kunnen adviseren over het behalen van doelstellingen.

In het huidige klimaat van geopolitieke onzekerheid, stijgende inflatie en problemen met de bevoorrading, wordt verwacht dat finance teams een meer strategische bijdrage leveren. Volgens het onderzoek onder 227 directies gaf 89% van de finance professionals in de organisatie als antwoord dat zij perspectief bieden op de uitdagingen waarmee hun organisatie wordt geconfronteerd. En 83% gaf aan dat er een bedrijfsrisico ontstaat als de finance afdeling niet bijdraagt aan de strategie van een organisatie.

Desondanks zijn finance afdelingen nog steeds vooral gericht op de 'gewone' werkzaamheden, zoals het bijhouden van de administratie en de communicatie met debiteuren over het uitblijven van betalingen. Desgevraagd was 64% van de directies van mening dat finance teams meer zouden kunnen adviseren over het businessmodel en de strategie.

"Voor maximaal effect moeten finance afdelingen nog grote stappen zetten om ‘number crunching’ te automatiseren," zegt Hristo Borisov, medeoprichter en CEO van Payhawk. "Dit zou hen bevrijden van terugkerende administratieve handelingen en hen in staat stellen een meer strategische rol te spelen in hun organisatie."

Met automatisering kunnen finance teams zich onderscheiden. Uit het rapport van Harvard Business Review Analytic Services blijkt dat finance professionals die de beschikking hebben over een hoge mate van automatisering veel vaker worden gezien als strategische partner van het management.

"Automatisering van de financiële administratie is een manier voor bedrijven om zich te onderscheiden. Het is iets om prioriteit aan geven om succesvol te zijn", zegt Borisov.

Om finance teams strategischer te laten opereren, moeten ze volgens de respondenten in het onderzoek ook meer samenwerken en een sterkere relatie ontwikkelen met andere afdelingen. De meesten zeiden dat hun finance teams samenwerkten, maar 36% gaf aan dat ze inderdaad nog steeds geïsoleerd werken.

"Het onderzoek geeft aan dat finance teams zelf de wens hebben om meer samen te werken, maar ze moeten zich daarbij wel richten op de kwaliteit van de samenwerking, niet alleen op de kwantiteit", stelt Borisov.

Over Payhawk | Payhawk is de toonaangevende wereldwijde oplossing voor uitgavenbeheer voor schalende bedrijven. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen en combineert bedrijfskaarten, betalingen en factuurbeheer in één product; de toekomstgerichte technologie stelt financiële teams in staat om bedrijfsuitgaven op schaal te controleren en te automatiseren.

Het klantenbestand van Payhawk omvat snelgroeiende en gevestigde multinationals in 32 landen, waaronder LuxAir, Gtmhub en Wagestream. Met kantoren in New York, Londen, Berlijn, Barcelona, Parijs, Amsterdam en Sofia; wordt Payhawk gesteund door gerenommeerde investeerders zoals Lightspeed Venture Partners, Greenoaks, QED Investors, Earlybird Digital East en Eleven Ventures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-04T10:46:47.000Z Payhawk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.