Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

FiveX: 'Winstmarges webshops onder druk'

De omzetten op Black Friday waren goed, maar de winstmarges van de webshops staan onder druk. Terwijl de kosten voor webshops oplopen, door onder andere hogere inkoopprijzen en stijgende advertentiekosten, daalt de koopkracht van de consument. Webwinkels kunnen hun stijgende kosten niet volledig doorberekenen waardoor de winstmarges dalen, met ruim 11,5 procent in 2022, zo blijkt uit cijfers van FiveX, aanbieder van een businessmanagementtool voor verkopers op online marktplaatsen.

Lag in 2021 de gemiddelde bruto winstmarge per product, na aftrek van alle variabele kosten, nog op 21,7 procent, inmiddels is dat gedaald naar 19,2 procent. Een daling van 2,5 procentpunt, ofwel 11,5 procent.

Daarbij zien we ook dat de online verkopen als geheel niet groeien dit jaar. Op individueel niveau is het voor webwinkels nog wel mogelijk omzetstijgingen of kostenbesparingen te realiseren, maar voor de sector als geheel leidt de margedruk onvermijdelijk óók tot lagere winsten”, aldus Kevin van der Eijk, oprichter van FiveX.

De rap verslechterde euro-dollarkoers speelt hier sinds het tweede kwartaal van het jaar een grote rol in, omdat veel van de inkoop in dollars wordt afgerekend, terwijl de verkopen in euro’s plaatsvinden.

Consument kritischer: vooral grote, niet-noodzakelijke aankopen worden uitgesteld

De door inflatie geplaagde consument is bovendien kritischer geworden op de grotere luxe-aankopen, getuige de verrichte zoekopdrachten van consumenten op de grootste webwinkelplatforms. Zo is de interesse in de aanschaf van bijvoorbeeld nieuwe airpods (-35%) of een keukenmachine (-30%) sterk afgenomen. Wanneer deze luxeproducten ook veel energie verbruiken, zoals terrasverwarmers (-40%) loopt de interesse nog verder terug. Met de heropende economie zijn dergelijke grote uitgaven voor in en rond het huis ook minder noodzakelijk geworden.

De interesse in dure, maar noodzakelijke producten waarvan een zuinigere variant kan worden aangeschaft, zoals wasmachines, blijft op peil (0%). Producten waarmee bespaard kan worden, zoals een elektrische kachel (+350%) of energiemeter (+175%), zitten daarentegen juist sterk in de lift.

Van der Eijk: “Het wordt voor webwinkeleigenaren nog belangrijker in te spelen op ontwikkelingen aan zowel de (inkoop)kostenkant, als aan de vraagzijde. De vette jaren zijn voorlopig eventjes voorbij.”

Onderzoek onder 500 webshops

Het onderzoek met betrekking tot de winstmarges is uitgevoerd onder 500 aangesloten middelgrote webshops met gemiddeld 500 tot 10.000 maandelijkse bestellingen. De trenddata zijn verkregen aan de hand van gebruikersdata van het verkoopplatform van Bol.com en Google Shopping. De verkopers van kleding zijn buiten het onderzoek gelaten.

FiveX biedt een business management tool voor e-commerce verkopers op onder andere Bol.com, Amazon en WooCommerce, waarmee verkopers efficiënt sturing kunnen geven aan hun onderneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-01T15:47:00.000Z FiveX


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.