Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

In 2019 meer ongelukken op de werkvloer

In ons land kregen vorig jaar 4.474 mensen een ongeluk op hun werk, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW. Dat is een kleine stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2019 overleden 69 mensen door een arbeidsongeval. Bij een bedrijfsongeval denk je al snel aan de bouw, de industrie en andere risicovolle sectoren. Maar ook in de dienstverlening zit een ongeluk in een klein hoekje; onderweg naar een klant, door een gladde kantoorvloer of andere onoplettendheid. Waar je ook werkt, veiligheidsbewustzijn is belangrijk. VCA helpt werknemers in risicovolle werkomgevingen om veilig en gezond te werken.

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is een richtlijn waarmee organisaties en individuele medewerkers beoordeeld en gecertificeerd worden op hun inspanningen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met name bedrijven met verhoogde veiligheidsrisico’s - bouw- en chemiebedrijven, maar ook hoveniers en schoonmaakorganisaties - kiezen voor VCA-bedrijfscertificering om aan te tonen dat ze veiligheid, gezondheid en milieu in hun bedrijfsvoering hebben verankerd. VCA-certificering is niet wettelijk verplicht, maar wordt door steeds meer opdrachtgevers ingezet als selectiecriterium bij offertes en aanbestedingen.

Persoonscertificering 

Hetzelfde geldt voor VCA-persoonscertificering. De wet schrijft certificering (nog) niet voor, maar veel werkgevers vragen er naar bij sollicitaties en stellen medewerkers die ze al in dienst hebben in staat om het VCA-diploma te behalen. Ze faciliteren organiseren hiervoor soms zelfs incompany VCA-cursussen die hun medewerkers voorbereiden op het VCA examen dat leidt tot het VCA-certificaat. Hiermee tonen medewerkers aan dat ze weten hoe ze veilig, gezond en met oog voor het milieu hun werk kunnen doen. Alle VCA-persoonscertificaten zijn tien jaar geldig. VCA-persoonscertificering is er in drie varianten: VCA Basis (of B-VCA), VCA VOL en VIL-VCU.

VCA Basis, VOL en VIL-VCU 

Voor uitvoerend medewerkers is er VCA Basis. In de cursus die voorbereidt op het VCA Basis-diploma doen deelnemers basiskennis op over veilig en gezond werken en leren ze meer over relevante wet- en regelgeving. Voor meewerkend leidinggevenden en zzp’ers is er VCA VOL, wat staat voor VCA Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. De VCA-basiskennis wordt hierin aangevuld met onder meer het leren herkennen van onveilige situaties, kennis van het bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolbox meetings. VIL-VCU tenslotte staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden - Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus en is bestemd voor intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureaus.

Online VCA-cursus 

Een passend VCA-certificaat kan op verschillende manieren worden behaald. Zo kan bij een, liefst NRTO-erkende, opleider een VCA-cursus worden gevolgd. Bij de meeste aanbieders kan dat zowel klassikaal als online. Voordeel van zo’n VCA online cursus is dat cursisten deze kunnen volgen waar en wanneer ze dat zélf het beste uit komt, waardoor dit bijvoorbeeld prima kan worden gecombineerd met een baan. Hetzelfde geldt voor zelfstandig een VCA-cursusboek bestuderen en je op deze manier voorbereiden op het examen. Het is aan te raden om voorafgaand aan het echte examen een online VCA proefexamen te maken om alvast kennis te maken met de examenstof en verschillende vraagsoorten. Zorg er ook voor dat examen wordt gedaan via een erkend examenbureau.

Meer weten over VCA en VCA-cursussen? Kijk op www.vcanederland.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-05T11:12:00.000Z VCANederland
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.